Mesajı Okuyun
Old 25-06-2011, 23:40   #3
janveljan

 
Dikkat bence davayı açın(kaybederseniz sizi tanımam baştan söyliyeyim:)

Alıntı:
Yazan yılmazkan
Merhabalar sayın meslektaşlarım! Fikirlerinizi almak istediğim soru şu: müvekkilim 16 yıldır bir otelde teknik servis elemanı olarak çalışmaktaydı. Müvekkilim otele ait yaklaşık bir bidon benzini çalmakla suçlanarak işten tazminatsız olarak çıkarıldı. Otel yönetimi, müvekkilim hakkında savcılığa şikayette bulundu. Hırsızlığa teşebbüs suçundan yargılandığı ceza dosyasından delil yetersizliğinden beraat etti. Şimdi kıdem ve ihbar tazminatları için dava açmak istiyoruz. Ancak sorun şurda: olaydan sonra otel yönetimi müvekkilimden yazılı savunma almış, müvekkil adeta olayı kabul etmiş gibi savunma yazmış, savunmasında 'kimse isteyerek böyle bir şey yapmaz, çok zor durumdaydım, affedin beni' şeklinde ifadeler var. Bu ifadeyi ona müdürü yazdırmış, kendini acındır, biz seni tanıyoruz, işine devam edersin demişler. Sonra da işine son vermişler. Benim elimde yok ancak benzer konularda Yargıtay'ın işçi lehine kararları olduğunu biliyorum. Benim fikrim bir bidon benzin hırsızlanmak istense bile 16 yıllık bir işçinin haklarıyla kıyaslandığında tazminatsız olarak işine son verilmesi ağır bir yaptırım olmuştur.Fikirlerinizi ve elinde karar olan arkadaşlarımızın yardımını bekliyorum. Şimdiden teşekkür ederim.

Sayın yılmazkan,

Sayın Adli tıp'ın görüşünün aksine kısmi alacak davanızı mutlaka açmanızı öneririm.
Sayın adlitıp'ın dediği gibi, hırsızlık, işveren açısından 24/II-e) ye göre derhal haklı fesih sebebidir.Ve ceza davasındaki beraat kararı ,iş hakimini bağlamaz.

Ancak ,haklı sebeple fesih hakkını kullanmak isteyen işveren, bu haklı nedenin varlığını tam olarak ispatla yükümlüdür.Öte yandan işçinin ceza davasından beraat etmesi, 16 yıllık kıdemli bir işçinin,geçmişinde böyle bir vukuatının olmamaması, bir bidon benzin çalarak işleyen tazminat haklarını tehlikeye atmasının hayatın olağan akışına ters olması işçi lehine olan durumlar.

İşyerinde işverenin patronajında çalışılırken,işverenin baskısıyla yada yönlendirmesiyle alınan savunmadaki işçi aleyhine durumlar mahkemede düzgün bir şekilde ifade ve ispat edilebilirse sonuca olumsuz etki etmeyecektir.

Tüm bunların ötesinde iş hukukumuzun işçiyi koruyan ruhu ve iş hakimlerimizin "işçi aksi ispat olunana kadar haklıdır,işveren aksi ispat olunsa bile muhtemelen haksızdır" şeklindeki prensibi size bu davayı açmanızı salık vermemdeki en önemli amillerdir.