Mesajı Okuyun
Old 24-06-2011, 15:20   #10
av.sgenc

Alıntı:
Yazan Ercan Turgut
merhaba arkadaşlar,elimde bana göre çok ilginç bir konu var sizlerle paylaşmak ve görüşelriniz almak istedim.İlgilenen arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.

CMK 141-142 maddesine göre 10 ay haksız yere tutuklu kalmış, müvekkil için beraat kararı kendisine tebliği edildiğii tarihten sonra üç ay içinde Ağır Ceza mahkemesinde 50.000tl lik manevi tazminat davası açtım.İlk olarak manevi açtım, maddi tazminat talep etmemiştim.Çünkü,müvekkil tutuklandığı sırada işsizİispat zor olur diye bir de zaman kaybı omaması açısından,davadan sonra işssiz bile olsa asgari ücretten hesaplama yapılabileceğine dair yargıtay kararı bulunca,ilk celse de (karar tebliğinden itibaren üç aylık süre geçmişti), dilekçemin içeriğinde maddi tazminat olmasına rağmen sonuç kısmında sehven 50.000tl manevi yazmışız,sonuç kısmını 25.000.tl maddi 25.000tl manevi olarak düzelttiyorum diye dilekçe verdim.Bu dilekçeya hazine vekili itiraz etti.İddianın genişletilmesi yasağı uygulansın diye,naip hakim CMK da ıslah olup olmadığını bilmediğini söyledi.Ben de bulamadım.Karar duruşmasında heyet oybirliği ile 7.500tl manevii tazminatın kabulüne maddi tazminat ile ilgili olarak hukuken açılmış bir dava olmadığından bu hususta karar verilmesine yer olmadığına, şeklinde karar verdi.Reis beye bende yeni dava açsam 3 aylık süreyi geçirdiniz der misiniz dedim.Açınca bakarız ama bu eldeki davayı açtığınız tarihte hükmün kesinleştiğini öğrenmiş olabilirsiniz dedi.
Şimdi sorular şunlar;benim ilk celse verdğim düzeltme dilekçes, ıslah yerine geçmez mi (bu arada bu davada harç alınmadı )
Bu davalarda yasada kararın kesinleştiğinin ilgilisine tebliği diyor, zaten bize kesilnleşmiş karar değil beraat kararı tebliğ oldu(22.12.2010 tarihinde) maddi tazminat için ayrı bir dava açabilir miyim?ne dersiniz
CMK da HMUK daki usul kuralları aynen uygulanır mı?
metin biraz fazla oldu,eksik kalan ksısımlara cevaplara ve sorulara göre devam edeceğim.
Herkese şimdiden teşekkür ederim.

Açılacak bu tür davaların açılma süresi kararın kesinleşmesinden itibaren başlamaz mı? Kesinleşmeden önce açılan davalarda Mahkeme kararın kesinleşmesini bekletici mesele yapmaz mı? Ben bu şekilde olduğunu düşünüyorum.
Saygılarımla