Mesajı Okuyun
Old 24-06-2011, 13:26   #1
conq_5

 
Önemli Geçmiş yıllara ait kira farkının istenmesi

Sayın meslektaşlarım, öncelikle herkese selamlarımı ileterek konuyu özetleyerek sorularıma geçeyim...

Belediyeye ait dükkanlarda müvekkil 30 yılı aşkın bir süredir kiracıdır.Kira kontratları temmuz 1999 da yenileniyor.Belediyece 2004 yılında encümen kararı ile %300 oranında artış yapıldığını kiracıya bildiriliyor.Müvekkil bu artışı kabul etmeyip 2004 yılında tevdi mahalli tayini kararı alarak kiraları bankaya her yıl endeks oranında artış yaparak yatırıyor.Belediye de her yıl encümen kararı ile artışlar yaptığını belirtiyor ancak kira miktarı konusunda mutabakat sağlanamadığı için müvekkil bu güne kadar kira bedellerini tevdi mahalli olan bankaya yatırmaya devam ediyor.Ayrıca kiralayan yatırılan kira paralarını ihtirazı kayıt koymadan çekiyor. Herhangi bir kira tespit davası da açmıyor. Belediye 2009 yılında müvekkile bir yazı göndererek geçmiş yıllarda encümence belirlenmiş kira bedellerinin eksik yatırıldığından bahisle ana para ve "gecikme zammı" ile birlikte 20.000 TL ye yakın bir kira farkı istiyor.Bu talebin yasal olmadığı kira tespit davası açılmadan tek taraflı olarak kiraya verenin kira bedelleri belirleme hakkı olmadığı belirtilmesine rağmen önce icra takibi başlatıyor, icra takibinin itiraz üzerine durması sonucunda 2010 yılında itirazın iptali davası açılıyor ve aynı dilekçe de 2009-2010 yılı kira bedelinin tespiti de isteniyor. Ancak açılan bu dava takip edilmediğinden, takipsizlik sonucu açılmamış sayılmasına karar veriliyor.2011 yılı mayıs ayında aynı dava dilekçesinde ufak değişiklikler yapılarak itirazın iptali davası açılıyor. Ancak aradan bir kira dönemi geçmiş olmasına rağmen, temmuz 2010-temmuz 2011 dönemi içerisinde, mayıs 2011 de açılan davada önceki dilekçedeki dönem değiştirilmeden temmuz 2009-temmuz 2010 dönemi için tespit talep ediliyor.

Soru 1:Kiralayanın tek taraflı yapmış olduğu artış müvekkilce kabul edilmediği, tevdi mahalli tayin ettirilerek kira bedelleri endeks oranında artış da yapılarak yatırıldığı, yatırılan kira bedelleri de bankadan çekildiği ve geçmiş yıllarda herhangi bir tespit davası da açılmadığı halde kira farkı talep etmenin yasal olmadığını düşünüyorum. Bu konudaki fikirlerinizi ve Yargıtay kararına ihtiyacım var bu konuda elinde karar olan arkadaşlar varsa kararları paylaşmasını rica ediyorum.

Soru 2: İtirazın iptali olarak dava açıldığı uyap sistemine de itirazın iptali olarak kaydedildiği halde talep kısmında itirazın iptali ile birlikte kira tespit talebinde bulunmak mümkün mü? Tespit davasının ayrı açılması gerekmez mi? Tespit talep edilmişse bunun ayrı dava konusu yapılması gerektiğinden reddedilmesi mi yoksa ayırma kararı mı verilmesi gerekir. (itirazın iptali davası için 1 yıllık hak düşürücü sürede geçti)

Soru 3:Tespit davası kira kontratında artış şartı olmak kaydıyla içinde bulunulan döneme ilişkin olarak açılabilir. Bir önceki döneme ilişkin olarak açılan tespit davası reddedilmeli mi yoksa davacıya içinde bulunulan döneme ilişkin tespit isteyip istemediği sorularak istiyorsa davaya devam edilmeli midir?

Şimdiden yanıtlarınız için çok teşekkür ediyor çalışmalarınızda başarılar diliyorum...

Av.Fatih