Menfi tespit davasına ilişkin bir yargıtay kararı okumuştum. Davacı talep kısmında belirtmekle birlikte olayın izahını yaparken de dilekçesinde %40 kötüniyet tazminatına hükmedilmesi gerektiği yönünde açıklamalarda bulunmuş ancak sonuç kısmında bu hususu talep etmememiş. Mahkeme davanın kabulüne karar vermiş ancak kötüniyet tazminatına hükmetmemiş. İlgili içtihatda genel bir değerlendirme yaparak mahkemenin sadece sonuç kısmındaki değil dilekçe içeriğindeki tüm taleplere ilişkin karar vermesi gerektiğini belirtmişti...
Bir davaya çalışırken görmüştüm bu kararı, şimdi biraz aradım ama bulamadım, dilerseniz hafta sonu geniş bir zamanda bahsettiğim içtihadı bulup ulaştırabilirim size.
Öte yandan HUMK M.179 da davaya ilişkin talep ve iddiaların mutlaka sonuç kısmında belirtilmesi gerektiği veya sonuç kısmında belirtilmeyen talep ve iddiaların geçersiz olacağına ilişkin bir durum yok... Bence ıslaha gerek yok, hatta M.283'e dayanarak aynı bilirkişiye bu eksikliğe ilişkin olarak ek rapor talebinde bulunmak zaman kazandıracaktır zannımca.
 |
Alıntı: |
 |
|
|
|
|
|
|
|
Madde 179 - (Değişik madde: 26/02/198 - 53156/6 md.) Dava dilekçesinde aşağıdaki hususlar bulunur:
1. Tarafların ve varsa kanuni temsilci veya vekillerinin ad ve soyadları ile adresleri,
2. Açık bir şekilde dava konusu,
3. Davacının iddiasının dayanağı olan bütün vakıaların sıra numarası altında açık özetleri ve delillerinin nelerden ibaret olduğu,
4. Hukuki sebeplerin özeti,
5. Açık bir şekilde iddia ve savunma,
6. Karşı tarafın hangi sürede cevap verebileceği,
7. Davacının veya varsa kanuni temsilci yahut vekilinin imzası.
Madde 283 - Hakim raporda noksan ve müphem gördüğü cihetleri itmam ve izah için ehlivukufa yeni sualler tertip edebilir. İki taraf dahi noksan ve müphem cihetler hakkında ehlivukuftan izahat alınmasını raporun kendilerine tebliği tarihinden bir hafta zarfında hakimden tahriren talep edebilirler.
|
|
 |
|
 |
|