Mesajı Okuyun
Old 17-06-2011, 21:46   #2
Av. İbrahim YİĞİT

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan b_canbay
Merhabalar,
Belediyelere Hizmet ALım Sözleşmeleri ile işçi istihdam eden bir şirket, açılan ihaleyi kazanıp ilgili belediyede işe başlıyor ancak daha önce o iş yerine işçi istihdam eden şirketin elemanlarını işten çıkarmayıp, onlarla yeni bir hizmet akdi yaparak işe devem ediyor. ancak bu işçilerden bir tanesi yaşanan problem dolayısı ile bir süre sonra işten çıkarılıyor. işten çıkarılan işçi olayda iş yeri devrinin olduğunu, bu nedenle o belediyede çalıştığı dönemlerde hak kazandığı tüm işçi alacaklarından son çalıştığı yerinin sorumlu olduğunu iddia ile sadece son çalıştığı iş yerine dava açıyor. işçi isten çıkarılırken ihbar tazminatı ve fazla mesai ücreti hesabına yatırılmış. Şirket bünyesinde 1 yıldan az çalıştığı için kıdem tazminatı ödenmiyor.
Öncelikle ihale ile alınmış bir alt işverenlikte iş yeri devri söz konusu olabilir mi. bu konu ile ilgili olumlu yada olumsuz emsal bir karar mevcut mudur?

Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.


"İşçinin asıl işverenden alınan iş kapsamında ve değişen alt işverenlere ait işyerinde ara vermeden çalışması halinde işyeri devri kurallarına göre çözüme gidilmesi yerinde olur. Bu durumda değişen alt işverenler işçinin iş sözleşmesini ve doğmuş bulunan işçilik haklarını devralmış sayılır. İş sözleşmesinin tarafı olan işçi ya da alt işveren tarafından bir fesih bildirimi yapılmadığı sürece iş sözleşmeleri değişenalt işverenle devam edeceğinden işyerinde çalışması devam eden işçinin feshe bağlı hakları olan ihbar ve kıdem tazminatı ile izin ücreti talep koşulları gerçekleşmiş sayılmaz. Buna karşın iş sözleşmesinin feshi yönünde bir irade açıklamasının kanıtlanması durumunda iş sözleşmesi bildirimin karşı tarafa ulaşması ile sona ereceğinden, işçinin daha sonraki çalışmaları yeni bir iş sözleşmesi niteliğindedir. Bu ihtimalde feshe bağlı hakların tallep koşulları gerçekleşeceğinden, feshin niteliğine göre hak kazanma durumunun incelenmesi gerekir."

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, 16.12.2008 T, 2008/26140 E, 2008/33764 K

Kararın tam metni için: Şahin ÇİL, İş Hukuku Yargıtay İlke Kararları 9. Hukuk Dairesi 2008-2009-2010 Yılları, 2. Baskı, Ankara 2010, Karar No:39, s. 85-86-87-88