Mesajı Okuyun
Old 09-06-2011, 05:19   #4
Av.Cengiz Aladağ

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan buketoz
Fiili taksim ile ilgili olan tüm soruları okudum ancak istediğim yanıtı bulamadım.

Benim sorum şu: 3 hissedarlı bir arsa var. üzerine 3 tane gecekondu yapılıyor. Hissedarlar burada oturuyor. Herkes evinin önüne ağaçlar dikiyor. Evler çit duvar vs ile birbirinden ayrılmamış. Hepsinin metrekaraleri de farklı. Benim müvekkilim 2. büyük paya sahip. Amacı ileride küçük payı da satın alıp arsa inşaata verilince yarım daire yerine bu daireyi 1 daireye tamamlamak. Ancak küçük hissedar bu hissesini şufa hakkını kullandırmadan satıyor. Bu durum üzerine şufa davası açılıyor ve karşı taraf her evin ayrı olduğunu, aboneliklerinin olduğunu, herkesin kendi vergisini yatırdığı, fiili taksim durumu olduğundan bahisle itiraz ediyor.

Kararların hepsi şufa davası açılamayacağı yönünde. Evler ayrı olsa bile parselde ortak alanlar mevcut ve evlerin büyüklüğü eşit değil. Fiili taksimi gerçekleştirmek bu kadar basit midir? Müvekkilim ileride inşaata verilecek diye yıllarca küçük hissedarın hissesini satmasını beklemiş. Burada ne şekilde kötüniyet oluyor bunu anlayamıyorum. Karşı tarafın fiili taksim itirazına karşı sunabileceğim bir cevap arıyorum. Bu konuda bana yardımcı olursanız çok sevinirim. Saygılarımla.

Alıntı:
Yazan buketoz
Cevabınız için tesekkür ederim. Bu sitede yer alan şufa davası ve fiili taksim ile ilgili bütün mesajları okudum fakat benim aradığım husus bu aleyhe kararların istisnaları var mı, fiili taksim iddiasını nasıl çürütebilirim bu konuyu araştırıyorum

Fiili taksimde kullanılan alanların eşit olması aranmaz. İşin mantığı şu: Eşit ya da değil, taşınmaz paydaşlar arasında bölünmüş mü, herkes kendi alanını kullanıyor mu, bu kullanımdan dolayı aralarında bir çekişme çıkmamış mı ve bu durum uzun süredir devam ediyor mu? Tüm bu soruların yanıtı olumlu ise, payını satmadan önce onun kullandığı alanda hak iddia etmemiş olan diğer paydaş(lar), satıştan sonra da önalım hakkını ileri süremezler.
Sizin davanızda da (yazdıklarınıza göre) davalının fiili taksim iddiası doğru ve davanız bu nedenle reddedilecek gibi görünüyor.