Mesajı Okuyun
Old 08-06-2011, 12:50   #2
avukatselvi

Sayın Meslektaşım,
Maddi hataya karşı düzeltim davasında, yüzölçümünün gerçeği yansıtmaması , taşınmaz üzerindeki ağaç , su kuyusu vb unsurların gösterilmemesi gibi hususları ileri sürebilirsiniz.Bedelin düşük tutulmasına neden olan fiili duruma aykırı tespitler bulunduğunu ispat etmeniz gerekecektir.

Müvekkilinizin ferağ vermemesi halinde idare kamulaştırma bedelinin tespiti ve tescil davası açmak zorundadır. Maddi hatalara karşı düzeltim davasını, bu davaya cevap süresi içinde karşılık dava şeklinde de açabilirsiniz.

Ancak, maddi hataya dayalı düzeltim davası açarak bedeli arttırmaya çalıştığınızda ispat yükünü de üzerinize almış olursunuz ve bedele etki eden maddi hatayı ispatlamanız gerekir.

Bunun yerine, tapuda ferağ vermeyip idarenin bedel tespiti ve tescil davası açmaya zorlamanız yerinde olacaktır. Müvekkiliniz ile uzlaşma komisyonu arasında teklif ve kabul edilen fiyat taraflar açısından bağlayıcı değildir. İdarenin açacağı bedel tespiti ve tescil davasında, bedel bbelirlenirken dahi ölçü olarak alınmaz. Mahkeme, bilirkişi kurulundan yasanın belirlediği biçimde rapor alarak bedeli tespit edecektir.
Müvekkilinizin , pazarlıkta belirlenen rakamı kabul etmesi veya kamulaştırma bedelini alması, bağlayıcı değildir.