|
|
|
|
ben hala daha HAGB kararının objektif olarak sanık lehine olduğu konusunda ısrarcıyım.
|
|
 |
|
 |
|
Siz genelden söz ediyorsunuz. Ben ise ayrıksı durumlara dikkat çekiyorum. Genele karşı çıkan olmadığından ısrar etmenize gerek yok. Aramızda görüş ayrılığı bulunmamakta. Davalar da insanlar gibi birbirine benzer ama kimse diğerinin aynısı olmadığından her dava ayrı düşünülmelidir.
- Genel olarak:
HAGB kararı verilmezse erteleme kararı verilemez mi? sorusunun yanıtı ortada kaldı.
Bence Kanun'da hagb ile erteleme iki ayrı kavram olarak yer aldığından birbirinin uygulanmasına engel olmaz. HAGB hükümle ile ilgili olduğu halde ERTELEME infazla ilgilidir. HAGB kararı verilmezse erteleme kararı verilebilir. Ne var ki, Kanun'da hagb ile erteleme koşulları neredeyse aynı olduğundan, uygulamada hagb kararı vermeyen hakimin erteleme kararı vermesi de mümkün olmamaktadır.
Eğer hagb kararı verilmemiş ve ceza ertelenmiş ise Yargıtay hakime neden önceden hagb kararı vermediğini sorarak kararı bozmaktadır. Yargıtay'a göre hakim önce hagb konusunu değerlendirmek zorundadır. Eğer hakim hagb uygulamamaya karar verirse daha sonra erteleme gibi diğer kişişelleştirme konularını değerlendirecektir. Sıralamada hagb başta gelmektedir.
- Ayrıksı durumlarda:
Örnegin TCK 184.maddesi nedeniyle yapılan yargılamada hakim tarafından öncelikle ve sanığın lehine olup olmadığına bakılmaksızın hagb kararı düşünülmelidir. Ancak sanık kabul etmezse hagb kararı verilemez. HAGB kararı verilmesi halinde yüksek bir idari para cezası ödeyeceğini hesaplayan sanık hagb'yi kabul etmez. Bu durumda hakim hapis cezası verir ve erteler. Yargıtay da neden hagb kararı verilmediğini sormaz.
SONUÇ: Ayrıksı durumları takdir edecek olan hakim değil, sanığın kendisidir. Sanık eğer işine gelmiyorsa hagb kararını kabul etmeme hakkını kullanır ve erteleme talep eder.
- Başlıktaki asıl soruya dönersek:
Kanun'da yazılı bulunan hagb koşulları davada varken "suçun işleniş şekli" gibi olmadık bir gerekçeyle hagb uygulanmaması hukuka aykırı olduğundan kararın Yargıtay'ca bozulacağı kanısındayım.
Saygılarımla