Mesajı Okuyun
Old 07-06-2011, 17:21   #2
Atahun

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Canavar Avukat
Merhaba dostlar,

SGK uygulamaları hakkında olup iş hukuku ile bağlantısı olup olmadığından emin olmadığım; ancak bir müvekkilin sormuş olduğu bir hususu sizlerle paylaşmak isterim.

Müvekkilin çalıştığı şirkette özel sağlık sigortası uygulaması mevcuttur. Dolayısıyla çalışanlar ameliyat vs. gibi durumlar olduğunda çoğu zaman özel hastaneleri tercih ediyorlar. Bu gibi uzun süreli raporlarda, şirket çalışanlarından bu raporlarını SGK’ ya onaylatmak ve ücretlerini devletten almalarını istemek gibi bir zorunluluk mevcut mudur?

Örnek vermek gerekirse; 3 günden fazla raporlu günler için SGK raporu olmalıdır vs. gibi bir uygulama var mıdır? Yoksa bu tamamen şirketlerin inisiyatifinde midir?

Teşekkürler

1.) İşgöremezlik raporunu tanzim eden kuruluş, bu raporu çalışanın bağlı olduğu Sağlık güvenlik kurumuna bildirmek zorundadır.

2.) 5510 sayılı kanun' un 18 nci maddesi gereği geçici işgöremezlik ödeneği; iş kazası ve meslek hastalığı hallerinde hergün için, hastalık hallerinde ise 3 ncü günden başlamak üzere verilir. Bu nedenle, istirahat raporu iş kazası veya meslek hastalığına bağlı nedenlerle düzenlenmiş ise istirahat gün sayısı üzerinde durulmaksızın; hastalık sebebiyle düzenlenmiş ise, 3 gün ve daha uzun süreli istirahatli bırakılan sigortalıların istirahat süresince işyerinde çalışmadıklarına dair bildirimin elektronik ortamda ve öngürülen süre içinde yapılması gerekmektedir.

Buna göre, hastalık sebebiyle 3 günden az süreli düzenlenen istirahat raporlarına istinaden çalışılmadığına dair bildirimlerin yapılmasına gerek yoktur.

Daha detaylı bilgi için 2010/66 sayılı genelgeye bakınız.