Mesajı Okuyun
Old 06-06-2011, 15:43   #10
Av.Ömer Güntay

Alıntı:
Yazan Av.Armağan Konyalı
Mühür bozma (veya imar kirliliği) suçunu örnek alırsak erteleme ile hagb arasında bir fark göremiyorum. Mühür bozma suçunda hesaplanabilir bir zarar bulunmadığından suçtan önceki hale getirme veya tazmin koşulu aranmadan hagb kararı verilmektedir.

Kanun'da yazan koşullar birbirinin aynısı:

- Hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilebilmesi için;
a) Sanığın daha önce kasıtlı bir suçtan mahkum olmamış bulunması,
b) Mahkemece, sanığın kişilik özellikleri ile duruşmadaki tutum ve davranışları göz önünde bulundurularak yeniden suç işlemeyeceği hususunda kanaate varılması,
c) Suçun işlenmesiyle mağdurun veya kamunun uğradığı (para miktarıyla hesaplanabilir) zararın, aynen iade, suçtan önceki hale getirme veya tazmin suretiyle tamamen giderilmesi,
gerekir.

- Erteleme kararının verilebilmesi için kişinin;
a) Daha önce kasıtlı bir suçtan dolayı üç aydan fazla hapis cezasına mahkûm edilmemiş olması,
b) Suçu işledikten sonra yargılama sürecinde gösterdiği pişmanlık dolayısıyla tekrar suç işlemeyeceği konusunda mahkemede bir kanaatin oluşması,
(2) Cezanın ertelenmesi, mağdurun veya kamunun uğradığı zararın aynen iade, suçtan önceki hale getirme veya tazmin suretiyle tamamen giderilmesi koşuluna bağlı tutulabilir.

Saygılarımla

Haklısınız vesselam Üstadım.
Ben de, bir fark görülmediği durumlarda sanığın daha lehine müesese olan HAGB tercih olunmalıdır, diyeyim.
Saygılarımla.