05-06-2011, 02:10
|
|
|
Suçun işleniş şekli dikkate alınarak Hükmün açıklanmasına yer olmadığı
Ağır ceza mahkemesi müvekkile isnat edilen resmi evrakta sahtecilik suçlamasını,belgenin fotokopi olması ve iğfal kabiliyetinin olmaması nedeniyle beraatle sonuçlandırırken,iğfal kabiliyeti olmayan bu belgenin bankadan para çekmeye yönelinmesi açısından dolandırıcılığa teşebbüsten 2 yıl hapis cezası vermiştir. Hapis cezası;müvekkilin sabıkasız oluşu,bir daha suç işlemeyeceği yönündeki kanaat ve duruşmalardaki iyi hali dikkate alınarak ertelenmiştir. Ancak suçun işleniş şekli dikkate alınarak hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına yer olmadığına karar vermiştir. Banka ya da üçüncü bir şahsın maddi zararı olayda yoktur. Mahkemenin ertelemeye ilişkin gerekçesindeki kararlar ile maddi zararın da olayda olmadığı dikkate alındığında hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Ayrıca CMK 231. maddede suçun işleniş şekli ile ilgili bir olumsuz kısıtlama olmadığı halde suçun işleniş şekli gerekçe gösterilerek hükmün açıklanmasının geri bırakılmamasının da ayrıca hukuka aykırı olduğu kanaatindeyim. Bu hususta fikir ve yorumlarınız ayrıca mümkünse yargıtay kararları ile bana destek olmanızı bekliyorum.
|