Mesajı Okuyun
Old 16-12-2006, 18:35   #19
Av.Suat Ergin

 
Varsayılan F Tiplerinde Disiplin Uygulamaları

F TİPLERİNDE DİSİPLİN UYGULAMALARI: Domuzbagı, aç bırakılma, tuvalet izni vermeme



ERKAN ÇINAR BIRGÜNIZMIR

Behiç Aşçı açlık grevinin 257. gününü doldururken, F tiplerindeki disiplin uygulamaları ile korkunç iddialar da birbirini izliyor. Disiplin suçu işleyen mahkûmların domuzbagı ile bağlanması, aç bırakılması, tuvalet izni verilmemesi bunların arasında.

İzmir Ceza ve Tutukevleri Bağımsız İzleme Grubu tarafından hazırlanan Kasım 2005-Ekim 2006 cezaevi izleme raporu açıklandı. Konuyla ilgili Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İzmir Şubesi'nde düzenlenen basın toplantısında konuşan ÇHD İzmir Şube Başkanı Aysun Koç, çalışmalarında en çok tecrit yakınması ile karşılaştıklarını belirterek, " pek çok uygulama da tecridin parçası ve destekleyicisi olarak tanımlanmaktadır" dedi.

İzleme Grubu'na daha önce dahil olan, ancak değişen yönetimlerle birlikte gruptan çekilen İzmir Barosu ve İzmir Tabip Odası'na çalışmalara yeniden katkıda bulunma çağrısı yapan Koç, 2005-2006 döneminde gruba toplam 38 başvuru yapıldığını ve bu başvuruların büyük çoğunluğunun İzmir 1 ve 2 No'lu F Tipi Cezaev-leri'nden geldiğini söyledi. Koç, en çok yaşam hakkının ihlali, işkence ve kötü muamele iddiaları, ölüm orucu eylemi ve açlık grevi, disiplin uygulamaları, Kürtçe konuşma yasağı, savunma hakkının kısıtlanması gibi konularda başvuru aldıklarını dile getirdi.
Hazırlanan raporda, toplam 35 mahkumun hakkında gruba başvurduğu 'Süngerli Odada Domuzbagı' uygulaması dikkat çekti.

'SÜNGERLİ ODA'DA DOMUZBAGI'

Gruba başvuran mahkumların iddialarına göre İzmir Kırıklar 1 ve 2 No'lu F Tipi Cezaevle-ri'nde mahkûmlar zaman zaman bulundukları hücreden Ani Müdahale Mangası' adı verilen birim tarafından alınarak kaba dayak ile 'Süngerli Oda' adı verilen 8-10 metrekarelik, içinde sadece tuvalet taşı bulunan ve duvarları tamamen süngerle kaplı tek kişilik bir hücreye götürülüyorlar. Aynı iddiaların devamında mahkûmlar, ayna ve yatak bulunmayan odada ayaklarının ve ellerinin birleştirilmesi, sonra ise el ve ayaklardaki bağın vücuda bağlanması ile oluşturulan ve 'domuz bağı' olarak tanımlanan pozisyonda yere yatırılarak bekletildiklerini belirtiyorlar.

Başvurularında, bağlama sırasında ise kelepçe, bez, koli bandı, yatak çarşafı gibi materyaller kullanıldığını vurgulayan mahkûmlar, uzun süre aç bırakıldıklarını, yemek verilmesi sırasında ise elleri açılmayan ve gardiyanlar tarafından beslenen arkadaşları olduğunu belirttiler. Yine raporda, 5 saatten 7 güne kadar uzayabilen uygulama süresince tuvalet ihtiyaçlarını gideremeyen mahkûmlardan birinin hemoroid olduğu, tutulma sırasında dilekçe verme, görüş ve doktora çıkma istemlerinin de reddedildiği ifade edildi.

http://www.birgun.net/index.php?sayf...788#haber_basi