Mesajı Okuyun
Old 31-05-2011, 15:10   #6
av.kadirpolat

Öncelikle cevaplarınız için teşekkür ederim ancak üç farklı cevapla karşı karşıyayım ve hala kafamda aynı soru var ilamlı takip mi ilamsız takip mi?? benim öğrenmek istediğim şey şu: tedbir nafakası ilamda hiç zikredilmemiş olsa bile bu ilamın verildiği yargılamanın bir parçası olduğuna göre, ilamlı icra konusu yapılabilir mi? ayrıca tedbir nafakaları niteliği gereği aksi yazılı olmadığı sürece kararın kesinleşmesine kadar süreceğinden kararın temyiz edilmesine gerek olmadığı kanaatindeyim. yani karar kesinleşinceye kadar tedbir nafakası devam eder.[/quote]

Sayın meslektaşım,

1.sorunuz uyarınca; tedbir nafakasının, ilamın kesinleşmesi üzerine ilamlı icrada takibe konu yapılabileceğini düşünüyorum. Usul ekonomisi açısından da bütünün azı kapsayacağı düşüncesi kapsamında da bunu kabul edilebilir buluyorum.

2.sorunu uyarınca; geçenlerde vermiş olduğum cevapta çekimser kaldığım hususa değinmişsiniz. Benin değindiğim konu, tedbirin kararda devamına karar verilmediği hallerde karar ile birlikte kalkacağı yönünde. Ancak tedbir nafakasına ilişkin kitaplara baktığımızda bunun kararı kesinleşmesine kadar devam edeceği yazmakta. Ancak bu yazılarda mahkemenin bu yönde kararı olmadığı takdirde ne olur? sorusunun cevabı yok.

Önerim şu olacak; bence tedbir nafakasını, kararın kesinleşmesine kadar isteyin. kesinleşmeden sonrakileri de yine aynı icra takibine konu yapın.
Karşı tarafın, en çok yapacağı şey, icra emrinin iptalini istemek olacaktır. İstemezse, mesele yok; isterse yargılama siz savuınmaznızı, tedbirin kararın keinleşinceye kadar devam ettiği yönünde kurup, buna dair kitap bilgilerini mahkemeye sunabilirsiniz. En çok kaybedeceğiniz şey, maktu vekalet ücreti olur. Müvekkiliniz razı ise, bence bu yol denenebilir.