Mesajı Okuyun
Old 27-05-2011, 18:11   #33
wellan

 
Varsayılan

Sayın av.nehir hanım;

Size son güncel İtirazın iptali davasındaki yetki durumu ile ilgili YARGITAY kararını aşağıda paylaşıyorum.SAYGILARIMLA.Çalışmalarınızda başarılar diliyorum.

T.C.

YARGITAY

10. HUKUK DAİRESİ

E. 2007/6102

K. 2008/2752

T. 4.3.2008

• İTİRAZIN İPTALİ DAVASI ( Görülebilmesi İçin Öncelikle Ortada Takip Hukuku Kuralları Çerçevesinde Yasaya ve Yöntemine Uygun Şekilde Yapılmış Geçerli Bir İcra Takibinin Bulunması Gerektiği )

• İCRA DAİRESİNİN YETKİSİNE İTİRAZ ( Önce Bu İtiraz İncelenip Sonuçlandırılması Gereği - Zira Yetki İtirazı Karara Bağlanmadıkça Ortada Hukuken Geçerli Bir Takip Olduğunun Söylenemeyeceği )

• İCRA TAKİBİNE YAPILAN İTİRAZ ( İtirazın İptali Davasına Bakma Yetkisi Takibin Yapıldığı Yer Mahkemesine Ait Olduğundan Mahkemenin İcra Dairesinin Yetkisine Yönelik İtirazı İncelemesinin Zorunlu Olduğu )

2004/m.50,67


ÖZET : İtirazın iptali davasının görülebilmesi için, öncelikle ortada takip hukuku kuralları çerçevesinde yasaya ve yöntemine uygun şekilde yapılmış geçerli bir icra takibinin bulunması gerekir. Bir icra takibinde icra dairesinin yetkisine itiraz edilmiş ise, önce bu itiraz incelenip sonuçlandırılmalıdır. Zira, yetki itirazı karara bağlanmadıkça ortada hukuken geçerli bir takip olduğu söylenemez. Bu nedenle, itirazın iptali davasını gören mahkeme öncelikle bu yönü inceleyip karara bağlamalıdır. Esasen itirazın iptali davasına bakma yetkisi takibin yapıldığı yer mahkemesine ait olduğundan mahkemenin icra dairesinin yetkisine yönelik itirazı incelemesi zorunludur.
DAVA : Davacı, icra takibine yapılan itirazın iptali ile takibin devamına ve %40 icra inkar tazminatına hükmedilmesine karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme, ilâmında belirtildiği şekilde isteğin kısmen kabulüne karar vermiştir.
Hükmün, taraflar Avukatı tarafından temyiz edilmesi üzerine, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hâkimi M... T... tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi:
KARAR : Davanın yasal dayanağı 506 Sayılı Yasanın 26. maddesi ile İcra İflas Kanununun 67. maddesi olup, dava; iş kazası sonucu yaralanan sigortalı sürücüye Kurumca yapılan tedavi gideri ve geçici işgöremezlik ödeneğinden oluşan sosyal sigorta yardımlarının ferileriyle birlikte tahsili için borçlular aleyhine girişilen icra takibine vaki itirazın iptali ile icra takibinin devamına ve borçluların %40 icra inkâr tazminatı ile sorumlu tutulması istemine ilişkin olup, mahkemece, itirazın iptaline ilişkin istemin kısmen kabulüne, alacak likit olmadığından icra inkar tazminatına yönelik talebin reddine karar verilmiştir.
Davalı limitet şirket sigortalısı olan sürücünün, satın alınan camları getirmek üzere gönderildiği diğer davalı Çayırova Cam Sanayi Anonim Şirket'e ait cam fabrikasında yükleme yapıldığı sırada düşerek 04.04.2001 tarihinde zararlandırıcı sigorta olayına maruz kaldığı, iş kazasının Gebze'de meydana geldiği, davalı işveren limitet şirketin ikametgâhının Büyükçekmece olduğu icra takibinin ise Bakırköy İcra Müdürlüğü'nde yapıldığı, kendisine Büyükçekmece'de ödeme emri tebliğ edilen işveren şirketin süresinde ve yöntemince icra dairesinin yetkisine itiraz ettiği anlaşılmaktadır.06.10.2004 tarih E:2004/19-410 K:2004/471 karar sayılı Yargıtay Hukuk Genel Kurulu kararında belirtildiği üzere; itirazın iptali davasının görülebilmesi için, öncelikle ortada takip hukuku kuralları çerçevesinde yasaya ve yöntemine uygun şekilde yapılmış geçerli bir icra takibinin bulunması gerekir. Bir icra takibinde icra dairesinin yetkisine itiraz edilmiş ise, önce bu itiraz incelenip sonuçlandırılmalıdır. Zira, yetki itirazı karara bağlanmadıkça ortada hukuken geçerli bir takip olduğu söylenemez. Bu nedenle, itirazın iptali davasını gören mahkeme öncelikle bu yönü inceleyip karara bağlamalıdır. Esasen itirazın iptali davasına bakma yetkisi takibin yapıldığı yer mahkemesine ait olduğundan mahkemenin icra dairesinin yetkisine yönelik itirazı incelemesi zorunludur. Mahkeme bu inceleme sonucunda kendisinin yetkili olup olmadığını da belirlemiş olacaktır. Yine, mahkemenin açıklanan yönde yapacağı inceleme ve değerlendirme bakımından kendi yetkisine yönelik bir itirazın bulunup bulunmaması da önem taşımaz. Açıklanan Hukuk Genel Kurulu kararı gözetilmeksizin yazılı şekilde hüküm tesis edilmiş olması, usul ve yasaya aykırı görülmüştür.
O halde; tarafların bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
SONUÇ : Açıklanan nedenlerle temyiz edilen hükmün BOZULMASINA, temyiz harcının istem halinde davalılara iadesine, 04.03.2008 gününde oy birliğiyle karar verildi. yarx