Mesajı Okuyun
Old 27-05-2011, 14:07   #2
Av.Suat Ergin

Alıntı:
Yazan av.elfida
öncelikle günaydın. forumu araştırmam neticesinde tedbir nafakası konusunda epeyce bilgi sahibi oldum.ancak kendi özel olayımla ilgili bir cevap bulamadım. bu yüzden sizinle paylaşmak istedim. boşanma davası devam ederken hakim 29/12/2010 tarihli oturumda çocuklar yararına dava tarihinden itibaren geçerli olmak üzere tedbir nafakasına hükmetti. yargılama bitti. kararda bu tedbir nafakasından hiç bahsedilmedi. yani kararda ''hükmedilen tedbir nafakasının karar kesinleşinceye kadar devamına'' şeklinde bir düzenleme yok. mahkeme kararda sadece çocuklar yararına 300,00 TL iştirak nafakasına hükmetti. karar temyiz edilmeyince 16/05/2011 tarihinde kesinleşti. karar da kesinleştiğine göre şimdi biz bu tedbir nafakasının tamamını icraya koyacağız. benim öğrenmek istediğim şey şu: tedbir nafakası ilamda hiç zikredilmemiş olsa bile bu ilamın verildiği yargılamanın bir parçası olduğuna göre, ilamlı icra konusu yapılabilir mi? her ne kadar ilamda tedbir nafakasından hiç bahsedilmese de ortada kesinleşmiş bir karar olduğuna göre ilamlı icraya koyulabilir mi yoksa ilamsız takip mi yapmak gerekir.ilamlı icraya koyulması gerektiği kanaatindeyim ama emin değilim. görüşlerinize ihtiyacım var. Saygılar...

İki genel kural:

1- Tedbir nafakaları karar kesinleşinceye kadar devam eder. Ancak mahkeme, kararında bunu belirtmelidir. Bence kararı temyiz etmeliydiniz.

2- İlamlı takip, ilama aykırı olamaz. Elinizdeki ilam sanki hiç tedbir nafakasına hükmolunmamış gibi tesis edilmiştir. Şikayet halinde icra mahkemesinin ilamlı takibi iptal edeceğini düşünüyorum.