Mesajı Okuyun
Old 27-05-2011, 09:45   #1
Cruise

Varsayılan Taksitli Satış Sözleşmesinde Temerrüt

Merhaba arkadaşlar,
Müvekkilim yeni getirdiği, daha önce hiç karşılaşmadığım ve tecrübemin yetersiz olduğu bir konuda tecrübelerinize ve bilgilerinize ihtiyacım var. Yardımcı olursanız sevinirim.

Bir müvekkilim bilinen bir firmadan taksitle bir laptop satın almış ve karşılığında da imzalan sözleşmede vade tarihleri ile toplam 15 taksitle peşinatsız olarak ödeneceği kararlaştırılmış. Ancak müvekkilim kalan 8 takisiti ödeyemediğinden kendisine takip yapılmış ve kalan ana para kadar da aylık %7 üzerinden faiz işletilerek bir de faiz borcu çıkartılmış.

Şimdi merak ettiğim hususları sormak istiyorum.

1-) Sözleşmede "Gününde ödenmeyen taksitlere vade tarihinden itibaren %7 vade farkın uygulanır."denilmekte bu durum tüketici hakları açısından tüketicinin aleyhine sayılır mı? Çünkü yıllık %84 gibi bir faiz oranı çıkıyor. Faiz oranına itiraz durumunda ne gibi bir sonuç alabiliriz? Yanlış hatırlamıyorsam firmanın kendi kendine sözleşmeye olağan şartların çok üzerinde koyduğu faiz hakkaniyete aykırı kabul edilerek geçersiz sayılıyordu. Yanlışsam düzeltin lütfen.

2-) Müvekkilime resmi olarak hiç bir ihtar çekilmemiş. Ancak sözleşmede "üst üste iki taksitin vadesinde ödenmemesi halinde vadesi gelmemiş tüm taksitler muaccel hale gelir ve temerrüdün hukuksal sonuçları olan icra takipleri ve alacak davaları açılır." şeklinde bir ibra yer alıyor. Buna dayanarak ihtarname çekilmeden müvekkilimin temerrüde düşmüş sayılması ve faiz işletilmesi mümkün müdür? Bildiğim kadarıyla Yargıtay genel olarak ihtar çekilmiş olmasını arıyor ancak emin olamadım.

Cevaplarınızı bekliyorum. Konu biraz acil çünkü takibe itiraz süresinin son günü. Bir de varsa Yargıtay kararı ya da karar numarası belirtebilir misiniz?
Şimdiden teşekkürler.