Mesajı Okuyun
Old 25-05-2011, 10:55   #2
Av.Duygu Işık Behrem

 
Varsayılan

Sayın Meslektaşım,

Öncelikle şunu söylemeliyim, basiretli bir tacirin, özellikle de bu sektörde çalışıyor ise "ben bu markanın tescilli olduğunu bilmiyordum" yahut "ben bu desenin tasarım tescili olduğundan habersizdim" şeklinde bir savunma yapması faydasız ve sonuca yönelik hiçbir etkisi olmayan bir hal yaratır. Zira TPE kayıtları alenidir. Ancak yine de dilekçenizde bunları da yazabilirsiniz elbette.

Burada esas önemli nokta 556 S. KHK m.61/A - son fıkrasında düzenlenmiştir. Buna göre ; "Üzerinde başkasının hak sahibi olduğu marka taklit edilerek üretilmiş malı satışa arz eden veya satan kişinin bu malı nereden temin ettiğini bildirmesi ve bu suretle üretenlerin ortaya çıkarılmasını ve üretilmiş mallara elkonulmasını sağlaması halinde hakkında cezaya hükmolunmaz."

Anılı düzenleme şu an için sizi en kolay çözüme kavuşturabilecek yöntemi gösteriyor. Ancak bunu ispatlayamamanız ve tecavüzün sabit olması halinde müvekkilinizin ceza alması kuvvetle muhtemeldir. Burada kaç adet ürün bulunduğu da Hakimin kanaat oluşturması açısından önem taşıyor.

Bir de sorum olacak: Şikayet tarihi ve dava tarihi nedir? 556 S. KHK'nın 61/A maddesine ilişkin Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararından önce mi sonra mı?

Saygılarımla,