23-05-2011, 16:34
|
|
|
Yargıtay
T.C.
YARGITAY
2. HUKUK DAİRESİ
E. 2004/8404
K. 2004/9116
T. 7.7.2004
• VASİ TAYİNİ ( Vesayet Makamı Görevinin Sulh Hukuk Mahkemesine Denetim Makamı Görevinin İse Asliye Hukuk Mahkemesine Ait Olduğu )
• GÖREVLİ MAHKEME ( Vesayet Makamı Görevinin Sulh Hukuk Mahkemesine Denetim Makamı Görevinin İse Asliye Hukuk Mahkemesine Ait Olduğu - Vasi Tayini )
4787/m.Geç.2
4721/m. 396
1086/m. 7
ÖZET : Dava vasi tayini talebine ilişkindir. Vesayet makamı görevi sulh hukuk mahkemesine, denetim makamı görevi ise asliye hukuk mahkemesine verilmiştir.
Aile mahkemesinin gerçekleşen bu durum karşısında dosyayı sulh hukuk mahkemesine devretmesi gerekir.
DAVA : Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen hüküm temyiz edilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
KARAR : Dava vasi tayinine ilişkindir.
5133 Sayılı Aile Mahkemelerinin Kuruluş, Görev ve Yargılama Usullerine Dair Kanunda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun'un 2. ve 3. maddeleri gereğince vesayet makamı görevi sulh hukuk mahkemesine, denetim makamı görevi asliye hukuk mahkemesine verilmiş, aynı kanunun 4. maddesiyle değişik geçici 2. maddesiyle de bu kanunun yürürlüğe girdiği 20.04.2004 tarihinde aile mahkemelerinde görülmekte olan ve 4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu'nun ikinci kitabının üçüncü kısmında yer alan konularla ilgili dava ve işler yetkili ve görevli mahkemesine devredilir hükmü getirilmiştir.
Gerçekleşen bu durum karşısında dava dosyasının görevli sulh hukuk mahkemesine devredilmesi için hükmün bozulması gerekmiştir.
SONUÇ : Temyiz edilen hükmün gösterilen sebeplerle
BOZULMASINA, bozma sebebine göre diğer yönlerin incelenmesine şimdilik yer olmadığına, 07.07.2004 gününde oybirliğiyle karar verildi.
Not:
Velayetin tevdii, velayet sahibin değiştirilmesi ve velayetin kaldırılmasına ilişkin davalar ile kaldırılan velayetin iadesine ilişkin davalar (TMK. md. 33-351) Yargıtay 2.Hukuk Dairesi’nin görevleri arasındadır.
|