Mesajı Okuyun
Old 18-05-2011, 12:09   #2
Av. İbrahim YİĞİT

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan SARIKAHYA
Merhaba,
müvekkilim mermer ustası olarak merkezi Ankara'da bulunan bir şirketin Kuzey Irak'taki şubesinde 20 gün çalışmış ancak ücretlerin ödenmeyeceğinin duyulması üzerine şirket yetkililerinden ücretini istemiştir. Şirket yetklileri ödeneceğine dair sürekli oyalamışlar ve parasını ödememişler.

Adli yardımdan bu konuda dava açmak için görevlendirildim.Ancak kanunda işçilerin ücretlerini çalıştıktan sonra alacaklarına dair hüküm olduğundan tereddütlüyüm.İşçi 1 aylık süre dolmadan 20 günlük ücretini talep ettiği için davanın reddedilme durumu olur mu?

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Ücret

Ücret ve ücretin ödenmesi
MADDE 32.- Genel anlamda ücret bir kimseye bir iş karşılığında işveren veya üçüncü kişiler tarafından sağlanan ve para ile ödenen tutardır.


Genel kural işçinin hakkının sebepsiz yere işverende kalmamasıdır. Yine ücreti düzenleyen İş Yasasının 32. maddesi " genel anlamda " diye başlayarak, " bir iş karşılığında " işçiye ücret ödeneceğini hüküm altına alınmıştır. Kanunun genel anlamda, iş karşılığında demesinin sebebi yıllık izin, resmi tatil veya hafta talinde işçi çalışmadığı halde ücrete hak kazanması sebebiyledir.

Somut olayda işçinizin 20 günlük çalışması karşılığı olan ücretin talep edilmesinde her hangi bir sıkıntı yoktur. Bir ayı tamamlamadan ve hizmet akdine göre ücret ödeme günü gelmeden (ücret ödeme zamanı konusunda farklı bir anlaşma bulunması durumu müstesna) işten ayrılmış olması karşısında, iş akdinin feshi nedeniyle bir sıkıntı yaşama olasılığınız bulunmaktadır. Ücret alacağını talep edebilirsiniz. Kolay gelsin.