Mesajı Okuyun
Old 18-05-2011, 11:43   #7
Admin

Alıntı:
Yazan butterfly
Ancak, ilk soruyu yanlış anlattığımı düşünüyorum. İlk soruda sormak istediğim, GKK'ya göre, 15 gün önce kiralananı boşaltacağını bildirmesi gerekmektedir. Ancak kira sözleşmesinde bu süre 3 ay olarak düzenlenmiştir. Bu durumda, bu konulan şart geçerli olacak mıdır?
Sn.Ergin'in cevabına katılıyorum.

Alıntı:
Kiracının işbu sözleşmenin herhangi bir hükmüne uymaması halinde, Mal sahiplerinin herhangi birisinin bile tek başına kiracıya vereceği yazılı bir ihbar ile işbu kira sözleşmesine uyması talep edilir. İhbara rağmen kiracı sözleşmeye uymamaya devam ettiği takdirde mal sahiplerinden herhangi birisinin münferiden işbu kira sözleşmesini tek taraflı olarak feshetmeye ve mecurlarının tahliyesini istemeye hakları vardır. Ayrıca kiracı mal sahiplerinin böyle bir durumda düçar olacağı zarar ziyanı da tazmin etmek ve tüm sözleşme süresindeki Kira tutarını da ödemekle yükümlüdür.

Yukarıdaki maddede, tüm sözleşme süresindeki kira tutarını da ödemekle yükümlüdür şartı geçerli midir? Sözleşme 5 yıllıksa ve bu durum ilk yıl olduysa, ne olur?
İkinci sorunuza verdiğiniz yanıtın bunun için de geçerli olduğunu düşünüyorum. Bu madde cezai şart olarak tanzim edilmiş olarak gözüküyor, bu açıdan geçerlidir (BK. 161/1) ve sözleşme süresi de 5 yıl olduğuna göre ödenecek tutar da 5 yıllık olacaktır.

Ancak genel kural bu olmakla beraber yine yukarıda belirttiğim ceza şartlarla ilgili genel kuralın istisnası niteliğindeki fahişlik ve hakim müdahalesi konularının bu madde için de ayrıca değerlendirilmesi gerekebilir. Bkz. BK 161/3
http://www.turkhukuksitesi.com/mevzuat.php?mid=4046