Mesajı Okuyun
Old 13-05-2011, 23:16   #2
Av.Dr.Yahya DERYAL

 
Varsayılan

Yargıtay 11. HD., 21.03.2006, 3154/2964: Ortaklığa müdür atanmasında da, TTK.m.536/3 hükmü uygulanır. (TTK.m.536/3: Limited ortaklığın ortak sayısı ne olursa olsun, ödenmiş esas sermayenin hiç olmazsa yarısından fazlasını temsil eden ortakların toplantıda görüşülen husus lehinde oy vermiş olması gerekir).

11. HD., 10.10.1978, 3625/4305: İki ortaklı bir limited ortaklıkta, oy çoğunluğunu elinde bulunduran ortak, objektif iyi niyet kuralları çerçevesinde ve sözleşmeye dayanarak tek başına ortaklık müdürünü değiştirebilir.

PROF. DR. HASAN PULAŞLI, ŞİRKETLER HUKUKU, ADANA 2003, s.1084:
a. Ortak Sayısı Yirmi veya Daha Az İse
Yirmi veya yirmiden az ortaklı LtdO’larda genel kurulun toplantıya çağrılması veya TTK m.536.2 uyarınca toplantı yapılmaksızın ortakların yazılı olarak oy vermeye çağrılması TTK m.538.4 hükmüne göre şöyledir: “... Şirket mukavelesinde gösterilen şekilde ve eğer mukavelede bu hususta hüküm yoksa taahhütlü mektupla ve toplantıdan en az beş gün önce ve gündemi bildirmek suretiyle yapılır”.

İSTANBUL TİCARET ODASI, LİMİTED ŞİRKETLER REHBERİ, İSTANBUL 2005, s.11:
3.1.2. Karar Nisapları
Limited şirketlerde bir kararın alınabilmesi için kanunda ağırlaştırılmış nisap aranan konuların dışında kalan hususlarda esas sermayenin yarısından fazlasına sahip ortakların olumlu oyu gerekmektedir.(TTK 536/3)
Ticaret kanununda limited şirketler faslında düzenlenen ağırlaştırılmış nisaplardan bazıları aşağıda belirtilmiştir:
• Ana sözleşmenin değiştirilmesi için sermayenin üçte ikisini temsil eden ortakların olumlu oyu gereklidir (TTK 513/1)
• Payın devri için ortaklardan en az dörtte üçünün devre muvafakat etmesi ve bunların esas sermayenin en az dörtte üçüne sahip olması şarttır.(TTK 520/2)
• Şirketin feshi ve tasfiyesi için esas sermayenin dörtte üçüne sahip olan ortakların dörtte üçünü teşkil eden bir ekseriyet tarafından karar verilmiş olması gerekir.(TTK 549/2)
Yukarıda bahsi geçen nisaplar ana sözleşmeye konulan hükümle daha da ağırlaştırılabilir ancak hafifletilemez.

Yahya DERYAL, Ticaret Hukuku (Ticari İşletme-Şirketler-Kıymetli Evrak), 8. Baskı, Trabzon 2005, s.265:
b. Ana sözleşme ya da ortaklar kararı ile: Ortak sıfatı bulunmayan kimseler (hatta yabancılar da) müdür olarak atanabilir. Ortak olmayan müdürler, genellikle “hizmet” veya “vekalet” şeklinde nitelendirilen bir sözleşme ilişkisi ile şirkete bağlıdırlar ve ortaklar kurulunca her zaman azledilebilirler (TK.m.543/II).
Buna karşılık "ortak müdür"lerin azli kollektif şirketlere ilişkin TK.m.161 ve 162 gereğince zorlaştırılmıştır. Yani müdür sıfatı esas sözleşme ile verilmişse, ortaklarca geri alınamaz. Ancak haklı nedenler varsa ortaklardan birinin talebi ile mahkemece geri alınabilir. Müdür sıfatı ortaklar kararı ile verilmişse, yine ortak çoğunluğunca azledilebilir.

Ali Haydar YILDIRIM, TTK Tasarısına Göre Limited Ortaklık Müdürünün Hukuki Durumu, Dokuz Eylül Üniversitesi, SBE, Yüksek Lisans Tezi, İzmir 2007, s.17:
“Kanun koyucu, müdürün atanmasına ilişkin olarak, özel bir yetersayı aramamıştır. TTK Tasarı m. 620’ye göre kanun ve ortaklık sözleşmesinde aksi öngörülmedikçe, seçim kararları dahil, genel kurul kararları toplantıda temsil edilen oyların salt çoğunluğu ile alınır.
Yargıtay da bir kararında ana sözleşme ile farklı bir düzenleme getirilmemişse müdürün seçilmesine ilişkin kararın basit çoğunlukla alınabileceğine hükmetmiştir. Bkz. 11. HD., 21.03.2006, 3154/2964 (Eriş, s.2739).
Ana sözleşme ile kanunda belirtilen basit oy çoğunluğu yerine nitelikli bir oy oranın aranması durumunda, müdürün atanmasına ilişkin oylamada kanunda belirtilen oy oranına ulaşılmasına rağmen, ana sözleşmede belirtilen oy oranına ulaşılamaması alınan bu kararı geçersiz kılmaz. Aksine alınan karar, sözleşmeye aykırı olduğundan iptal edilebilir niteliktedir.
Müdür olarak atanacak kimse aynı zamanda ortaksa, kendisinin atanmasına ilişkin toplantıda oy kullanabilir.”

Prof. Dr. İrfan BAŞTUĞ, Şirketler Hukukunun Temel İlkeleri, İzmir 1974, s.252:
Ana sözleşmede gösterilen müdürlerin süreleri (TTK m.314) bittikten sonra, yenileri genel kurulca seçilir.