11-05-2011, 16:00
|
#4
|
|
Sayın Meslektaşım,
Mimarlık Mesleğini Uygulama, Mimarlar Arası Dayanışma , Mimarlık Şeref ve Haysiyetini Koruma Yönetmeliği
5.3 Her mimar, başkası tarafından tanzim e-dilmiş bir projenin tadilatını müellifinin muvafakatı olmadan yapamaz. Müellifi bulunmaması ya da muvafakatını alamaması halinde Mimarlar Odası'nın ilgili Şube ya da Temsilciliği arada hakem rolü oynayarak durumu sonuca bağlar.
Hükmü uyarınca, bilinen mirasçıların açtığı red davası ve diğer mirasçıya ulaşılamaması maddede geçen müellifin bulunamaması hallerinden biridir. Buna göre Odanın , sözkonusu muvaffakat sorununu çözmesi gerekir.
Ayrıca, Mimarlık Hizmetleri Şartnamesi ve en az bedel Tarifesi uyarınca da " Mimar, ağır bir hastalık ve ölüm ya da bir başka nedenle mesleki çalışmalarını yürütemeyecek duruma kalırsa, bu hizmetleri kendisinin ya da mirasçılarının belirleyeceği bir başka Mimar'a devretmek hakkına sahiptir. Gerektiğinde bu hak ve yetkiyi işveren/işsahibine iade edebilir." hükmü mevcuttur.
Odanın, mirasçısına ulaşılamayan mimarla ilgili olarak ,hakem rolü üstlenmesi, bu yetkiyi işsahibine iade etmesi veya başka mimara devretmesi gerekir.
Odanın olumsuz yanıt vermesi halinde Mahkemeden imzaya izin isteyebilirsiniz.
Yapılacak tadilatın binadaki sorunlu değişikliklere ilişkin olması halinde, proje müellifinin iznine ihtiyaç yoktur. Müvekkilinizin yaptırmak istediği tadilatın öncelikle bu kapsamda olup olmadığına, zorunlu değişiklik değilse odadan hakem sıfatı ile imza yetkisine dair sorunu çözmesini , oda olumsuz yanıt verirse Mahkemeden bu yolda karar almanızı tavsiye ederim.
|