Mesajı Okuyun
Old 11-05-2011, 14:12   #15
Av.Ufuk Bozoğlu

Ama Sayın Ergin;

Yukarıda sunduğunuz üç yargıtay kararı da benim üzerinde durup açıkladığım konu ile ilgisi bulunmamakta. Yine sizin bana sorduğunuz soru ile de ilgili değil.

Benim anlattığım husus: Kira tespit davasında tespit hükmünün nereden itibaren geçerli olacağı noktasında. Eğer sözleşmenizde kira bedelinin her yıl şu kadar artacağına ilişkin bir maddeniz yoksa, davacıya kira dönemi sona ermeden 15 gün evvelinden eline geçecek biçimde ihtarname gönderilmeli veya davanız, dava dilekçesi 15 gün evvelden tebliğ edilmiş olmalıdır.

Ancak sözleşmenizde her yenilenen kira dönemi için artış şartınız varsa artık ihtar çekmenize lüzum kalmadan, bulunduğunuz kira dönemi için kira tespitini isteyebilirsiniz.

Sizin sunduğunuz içtihatlar ise, kira bedeli yabancı para ile belirlense de davacının yenilenen kira dönemi için "kira tespit davası" açmaya hakkı bulunduğu noktasında. Dava açmakta hukuki yarar bulunduğu ve dava şartının tam olduğu hususlarını içeriyor.

Kira parası belli olmayan bir sözleşme olarak yenilenme halinde mahkemenin kira parasını tespit edip davayı kararı bağlaması gerekir. Yargıtay kararları bunu diyor.

Kire tespitinin geçerlilik/yürürlük tarihinden bahsetmiyor.

Sizin yabancı para üzerinden yaptığınız kira sözleşmenizde de her yıl için belirli bir artış şartı olsa idi "ihtarname" çekmeden içinde bulunduğunuz kira döneminin de kira parasının tespitini isteyebilirdiniz.01.04.2011 tarihinde başlamış bir kira dönemi için bugün dava açıp yürürlüğünü 01.04.2011'den isteyebilirsiniz.

Yani 5 nolu mesajınıza katılmıyorum.