Mesajı Okuyun
Old 09-05-2011, 13:12   #3
krizantem

 
Varsayılan

Sayın meslektaşım limpid,ilgili HGK'nı inceledim,işlemimizde yanlışlık olmadığı açık gibi( en azından ben de aynı şekilde haczin mümkün olduğunu)düşünüyorum.Ancak, hacze konu edilen alacakta borçlunun x Devlet hastanesi olması sebebiyle icra müdürünü ikna etmem mümkün olmadı.Eğer olumlu neticeye varamazsam, şikayet konusu yapmayı düşünüyorum...
Yukarıda değinilen içtihat özeti:

Hukuk Genel Kurulu >> E:2003/12-116 K:2003/111
T.C.YARGITAYHukuk Genel KuruluEsas No: 2003/12-116Karar No: 2003/111Tarih: 26.2.2003VAKIF ÜNİVERSİTELERİ ( Bağlı Otelinin Bankalardaki Gelirlerinin ve Hastahanesinin Döner Sermayesinin Gelirlerinin Haczedilebileceği )KAMU TÜZEL KİŞİSİNİN MAL VE GELİRLERİ ( Vakıf Üniversiteleri - Haczedilememesi İçin Özel Yasasında Açık Hükmün Bulunması Gerektiği )

Bir başka ve daha yeni tarihli içtihat ise;

T.C.
YARGITAY
Hukuk Genel Kurulu
Esas No : 2008/12-50
Karar No : 2008/8
Tarih : 23.01.2008
• HACZEDİLEMEZLİK ŞİKAYETİ
• devlet MALLARININ HACZEDİLEMEZLİĞİ

İÇTİHAT METNİ
Dava, Haczedilmezlik şikayetine ilişkindir. Uyuşmazlık, üçüncü kişi durumundaki hastanenin döner sermaye hesabındaki paraların haczedilip haczedilemeyeceği noktasında toplanmaktadır. İİK`ya göre devlet malları haczedilemez.devlet mallarının haczedilememesi çeşitli nedenlere dayanmaktadır. devlet malı, doğrudan kamu hizmetine tahsis edilmiş bulunan veya temin ettiği ekonomik ve sosyal menfaatler dolayısıyla yararlanılan mallardır. 209 Sayılı Kanun uyarınca kurulan, öz sermayesinin tamamı devlet tarafından karşılanmış döner sermayeler ve bunlardan üretilmiş olan taşınır taşınmaz mallar ve haklar aynı kanun uyarınca belirli bir kamu hizmetinin devamlılığına tahsis edilmiştir. Kuruluşun yaşaması bu sermaye ile mümkün olduğundan ve döner sermaye saymanlığının bağımsız bir kişiliği bulunmadığı da dikkate alınarak döner sermaye hesabının devlet malı olduğu kabul edilmektedir. Açıklanan nedenlerle şikayetin kabulü gerekir.
Yorumlarınızı bekliyor, saygılar sunuyorum...