Mesajı Okuyun
Old 04-05-2011, 08:43   #2
Av. Hulusi Metin

 
Varsayılan Katkı

Olayın kronolojik akışı:
1.Takip
2.Taşınmaz haczi
3.Hacizli taşınmazın satış işlemleri
4.Taşınmazın ihale yoluyla 3.kişiye satılması…
5.Alıcı namına tescil … Aşamasında (!?) “taşınmaz hakkında verilmiş --borç tarihinden önceki bir tarihli-- tapu iptali ve tescil kararının” ortaya çıkması(!)

İlgili yasa hükümleri:

İİK.
1.“İcra dairesi tarafından taşınmaz kendisine ihale edilen alıcı o taşınmazın mülkiyetini iktisap etmiş olur.” (İİK.m.134/1).
2.“Taşınmaz alıcıya ihale edilip bedeli alındıktan sonra alıcı namına tescil edilmesi için (134) üncü maddede yazılı müddete riayet edilerek tapuya müzekkere yazılır.” (İİK.m.135/1).
3.“Taşınmaz davalarında davacının lehine hüküm verildiği takdirde mahkeme davacının talebine hacet kalmaksızın hüküm tefhimi ile beraber hulâsasını tapu ve gemi sicili dairelerine bildirir. İlgili daire bu ciheti hükmolunan taşınmaz veya geminin kaydına şerh verir.”(İİK.m.28)

TMK.
1.Tescil, tasarrufa konu olan taşınmaz malikinin yazılı beyanı üzerine yapılır.
2.Edinen kimse, kanun hükmüne, kesinleşmiş mahkeme kararına veya buna eşdeğer bir belgeye dayanıyorsa, bu beyana gerek yoktur.
3.Bir ayni hakkı tescilden önce kazanan kimse, gerekli belgeleri ibraz ederek tescili isteyebilir (TMK.m.1013).
4.Tapu kütüğündeki sicile iyi niyetle dayanarak mülkiyet veya başka bir ayni hak kazanan üçüncü kişinin kazanımının korunmasını öngörmektedir (TMK.m.1023).
5.Tapu sicilinin tutulmasından doğan bütün zararlardan Devlet sorumludur (TMK.m.1007/1).

Kahve molası...