Mesajı Okuyun
Old 21-04-2011, 16:14   #7
Av.Nevra Öksüz

Sayın YILDIZ HUKUK,

Daha önceki mesajlarınız dairesinde sayın Ömeroğlu'nun yanıtı doğrudur ve eklediğim kararlar da bu hususa işaret etmektedir. Yalnız daha önceki mesajlarınızda;

Alıntı:
Yazan YILDIZ HUKUK
Sayin ÖmeroĞlu ,
Benİm Sikintim Da Bu Hususta Zaten.mahkemece VerİlmİŞ Bİr Tedbİr Karari Mevcut.zaten Ben Dosyaya İŞlem YapamamiŞim Kİ.zamanaŞimi SÜresİ Bu Durumda KesİlmİŞtİ.sorum Şu : Mahkemece Karar Verİldİ Ancak Karar Hala KesİnleŞmİŞ DeĞİl,tedbİr Hususunda Ayrica VerİlmİŞ Bİr Karar Yok.durum Ne Olacak?

olduğunu belirtmemiştiniz. Takdir edersiniz ki andığınız tedbir kararı ile daha önceki mesajlarınızda belirttiğiniz İcra Mahkemesinde dava açılması hususları birbirinden farklıdır. Belirttiğiniz somut olayınızda borçlu, İİK m.170/a mucibince şikayette bulunmuş; bu şikayet kendiliğinden icra takibini durdurmaz (İİK m.22).

Zamanaşımının kesilmesi ile zamanaşımının durması da birbirinden farklıdır. TTK m.662'de zamanaşımını kesen sebeplere yer verilmiş ise de TTK'da zamanaşımının durmasına ilişkin hükümler mevcut değildir. Bu sebeple kambiyo senetlerine mahsus takipte zamanaşımının durması hususunda BK hükümleri kıyasen uygulanır. Bu meyanda BK m.132/son: "Müruru zaman, tatil eden sebeplerin zail olduğu günün hitamından itibaren başlar veya tevakkuftan evvel başlamış olan cereyanına devam eder."

İcra Mahkemesinin verdiği tedbir kararı kuvvetle muhtemel geçici durdurma kararıdır ve İcra Mahkemesinin verdiği karar ile bu tedbir ortadan kalkmıştır(01.05.2007'de "...1 tanesi hakkında takibin devamına karar verildi..." kararı ile artık dosyada işlem yapabilirdiniz ). İcra Mahkemesince verilen tedbir kararında, takibin durmasına ilişkin kararın icra mahkemesinin kararının kesinleşmesine kadar devam edeceği -özellikle ve açıkça- belirtilmemişse (ki mahkemenin bu şekilde tedbir kararı verdiğini hiç sanmıyorum); belirttiğiniz borçlu tarafından ikame edilen davada, İİK m.71 atfı ile İİK m.33a gereği zamanaşımı sebebiyle icranın geri bırakılmasına karar verilecektir.

Bu arada İİK m.33a: "... Alacaklı, icranın geri bırakılması kararının kesinleştiğinin kendisine tebliğinden sonra zamanaşımının vâki olmadığını ispat sadedinde ve 7 gün içinde umumi mahkemelerde dava açabilir. Aksi takdirde icrası istenen ilâmın zamanaşımına uğradığı hususu kesin hüküm teşkil eder..."

Saygılar...