Mesajı Okuyun
Old 21-04-2011, 11:13   #5
Av.Magisnus1977

 
Varsayılan

Meslektaşlarım Koruma Kurulu Kararlarına karşı itiraz 2683 sayılı yasanın 61. maddesinde düzenlenmiştir.

"Kamu kurum ve kuruluşları ve belediyeler ile gerçek ve tüzel kişiler, Koruma Yüksek Kurulu ve koruma bölge kurullarının kararlarına uymak zorundadır. Koruma Yüksek Kurulunun ilke kararları Resmî Gazetede yayımlanır.

Plânlama yetkisi bulunan kamu kurum ve kuruluşları ile valilik ve belediyeler, kurullarca alınmış ve alınacak sit alanı, derecelendirilmesi, sit geçiş dönemi koruma esasları ve kullanma şartları, koruma amaçlı imar plânları ve revizyonlarına ilişkin kararlara karşı altmış gün içerisinde Koruma Yüksek Kuruluna itiraz edebilirler.

Bu itirazlar, Koruma Yüksek Kurulunca incelenir ve en geç altı ay içinde karara bağlanır. Koruma Yüksek Kuruluna yapılacak itirazlarla ilgili usul ve esaslar Bakanlıkça çıkarılacak bir yönetmelikle belirlenir."


Dolayısıyla karara karşı itiraz yoluna başvurmak tehlikeli bir yol olabilir çünkü dava açma süresinin kaçması nedeniyle idari yargı davanın reddine gidebilir. yapılacak en sağlıklı şey doğrudan iptal davası açmaktır. Yönetmelik hükmü ise:

"
Kararlara Uyma Zorunluluğu
Madde 15 - Kamu kurum ve kuruluşları ve belediyeler ile gerçek ve tüzel kişiler, Koruma Yüksek Kurulu ve koruma bölge kurullarının kararlarına uymak zorundadır.
Koruma Yüksek Kurulunun ilke kararları Resmî Gazete'de yayımlanır.
Koruma Yüksek Kurulu ve koruma bölge kurulları kararlarına karşı idari yargıya süresi içinde itiraz edilebilir.
Bu tür kararlara karşı açılan davalarda, idari yargı tarafından iptal veya yürütmenin durdurulması kararı verilmedikçe, koruma bölge kurulları davacı ve mecburi dava arkadaşı dışındaki kişilerce yapılan başvuruları değerlendirebilir.


Koruma Yüksek Kuruluna Yapılacak İtirazlar
Madde 18 - Plânlama yetkisi bulunan kamu kurum ve kuruluşları ile valilik ve belediyeler, kurullarca alınan kültür ve tabiat varlıklarının koruma alanları, sit alanı, derecelendirilmesi, sit geçiş dönemi koruma esasları ve kullanma şartları, koruma amaçlı imar plânları ve revizyonlarına ilişkin kararlara karşı altmış gün içerisinde Koruma Yüksek Kuruluna itiraz edebilir.


demektedir. Dolayısıyla itiraz yolu sadece bazı durumlarda bazı kuruluşlara verilmektedir. Şayet doğrudan itiraz hakkı mevcutsa da idari yargıda ilk inceleme safhasında merci atlaması nedeniyle dosya ilgili kuruma gönderilecektir. Bu nedenlerle süresinde iptal davası açılmasını öneririm.