20-04-2011, 12:01
|
|
|
DSİ Haksız Fiil, Görev Ve Yetki
Merhaba Sayın Üyeler,
Yeni bir davala ile ilgili olarak soru sormak istiyorum. Müvekkilin tarım arazisinde DSİ Bölge Müdürlüğü tarafından drenaj kanalı açılıyor. Bu drenaj kanalına daha sonradan Sulama Birliği tarafından bent yapılıyor ve sulama amaçlı kullanılıyor. Bentlerden dolayı drenaj kanalı fazla suyu boşaltamadığından taban suyu artıyor ve ekili ürünlere zarar veriyor. Bununla ilgili Sulh Hukuk Mahkemesinde tespit yaptırdık ve bilirkişi zararı da tespit etti. Bu tespite göre Sulh Hukuk Mahkemesinde hem DSİ'yi ve hem de Sulama birliğini davalı göstererek tazminat davası açtık. Ancak davalılar görev itirazında bulundu ve Danıştay'ın görevli olduğunu belirttiler. Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, 30.5.2005 T., 2004/10929 E., 2005/5766 K] kararına göre ise :
''Dava haksız eylemden kaynaklanmaktadır. Dava dilekçesinde davalı DSİ Genel Müdürlüğü’nün kanal çalışması sırasında patlatılan dinamit nedeniyle uçan kaya parçalarının verdiği zarar nedeniyle tazminat istendiğine göre uyuşmazlığın özel hukuk kurallarına göre çözüme kavuşturulması gerekir. İşin esasının incelenmesi gerekirken görevsizlik kararı verilmesi yanlıştır.'' Buna göre görevli mahkeme Sulh Hukuk Mahkemesi midir?(Görev sınırı yönünden sorun yok) Bu konuda başka Yargıta y kararları var mıdır? Ben araştırdım bulamadım. Şimdiden teşekkür ederim.
|