16-04-2011, 19:48
|
#1
|
|
Gayri Nakdi Çek Sözleşmesinde Kefilin Sorumluluğu?
Herkese merhaba.
Müvekkil banka, müşterisi ile Gayri Nakdi Çek Kredisi Sözlşmesi yapmıştır. Bu sözleşme ile, banka müşterisine 25 yapraktan oluşan çek koçanını vermiştir. Müşterinin kullanmış olduğu çeklerin çoğu karşılıksız çıktığı için, müvekkil banka her çek yaprağ için hamillere ödemiş olduğu bedellerin toplamına, müşterisi ve kefili hakkında ilamsız takip yapmıştır. Müştereken ve müteselsilen kefil olan kişi, sözleşmede kefil olunan miktarın belirtilmediği ve bu sebeple alınan kefaletin geçersiz olduğu iddiasıyla menfi tespit davası açmıştır.
Banka ile yapılan sözleşme, normal bir kredi sözleşmesi değil de, çek karnesi için yapılan ve karşılıksız çıkması halinde yasal garantisi olan meblağı ödemek zorunda kalırsa kefilin de sorumluluğuna gidebilmek için, kefalet teminatına ilişkindir. Bu sebeple belli bir rakam yazılmamıştır ama kefil de zaten bu durumu bilerek müştereken ve müteselsilen kefilliği kabul etmiştir. Ancak şimdi de, iflas eden asıl borçludan ümidi kesince, kefil olarak bu borcu ödememek için, takipten bir yıl kadar uzun bir zamandan sonra (adına kayıtlı taşınmazının satış noktasına geldiği dönemde) dava açarak tedbir yoluyla işlemleri durdurmuştur.
Normal kredi sözleşmelerinden farklı olarak, gayri nakdi çek kredisi sözleşmesinde, meblağın belirtilmemiş olması bu sözleşmeye kefil olmuş kişiyi sorumluluktan kurtarır mı? Bu konudaki görüş ve deneyimlerini varsa içtihatlarla paylaşan meslekdaşlara şimdiden teşekkür ederim. Saygılarımla...
|