Mesajı Okuyun
Old 14-04-2011, 15:43   #8
Avukat Hakan Eren

 
Varsayılan

Alıntı:


MADDE 26 – 23/3/2005 tarihli ve 5320 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun Yürürlük ve Uygulama Şekli Hakkında Kanuna aşağıdaki geçici maddeler eklenmiştir.

“GEÇİCİ MADDE 2 – (1) Bölge adliye mahkemeleri faaliyete geçinceye kadar hapis cezasından çevrilenler hariç olmak üzere, sonuç olarak belirlenen üçbin Türk Lirası dâhil adlî para cezasına mahkûmiyet hükümlerine karşı temyiz yoluna başvurulamaz.

GEÇİCİ MADDE 3 – (1) 1/1/2014 tarihine kadar, asliye ceza mahkemelerinde yapılan duruşmalarda Cumhuriyet savcısı bulunmaz ve katılma hususunda Cumhuriyet savcısının görüşü alınmaz. Ancak, verilen hükümler ile tutuklamaya veya salıverilmeye ilişkin kararlara karşı Cumhuriyet savcısının kanun yoluna başvurabilmesi amacıyla dosya Cumhuriyet başsavcılığına gönderilir.

GEÇİCİ MADDE 4 – (1) Bölge adliye mahkemelerinin, 26/9/2004 tarihli ve 5235 sayılı Adlî Yargı İlk Derece Mahkemeleri ile Bölge Adliye Mahkemelerinin Kuruluş, Görev ve Yetkileri Hakkında Kanunun geçici 2 nci maddesi uyarınca Resmî Gazete’de ilan edilecek göreve başlama tarihinden altı ay sonra başlamak üzere üç yıl süreyle yapılacak kanun yolu incelemelerinde, bölge adliye mahkemelerinde ve Yargıtayda tebliğname düzenlenmesine ilişkin hükümler uygulanmaz.”



Bu madde hükmünden, BAM kurulduktan sonra, 3 yıl süre ile tebliğname düzenlenmeyeceği açıkça anlaşılıyor. Tereddüt ettiğim konu "...ve Yargıtay'da..." ibaresi.

Yargıtay'da tebliğname uygulaması, BAM kurulduktan 6 sonra mı askıya alınacak YOKSA HEMEN Mİ?

Maddenin yazım şeklinden tereddüt ettim. Gerçi amaç yargıyı hızlandırmaksa Yargıtay'da tebliğname uygulamasının hemen durması gerektiği sonucuna varılmalıdır ama dediğim gibi yazım şekli bende tereddüt uyandırdı.

Ne dersiniz?