Mesajı Okuyun
Old 13-04-2011, 16:04   #6
av.kadirpolat

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan emldnz
Müvekkilim bundan 13 yıl önce babası ile bir tartışma yaşamış ve seninle aynı soy adını taşımak istemiyorum diyerek sinirle dava açmış. Davada; çevrede başka ismini ve soy ismini ile tanındığını iddia ederek ismini değiştirmiş.

Ancak ne özel yaşantısında ne de iş yaşamında hiç bir zaman değiştirdiği bu yeni ismini kullanamakla birlikte bundan 5 yıl önce ölen babası da sözlü olarak ismini değiştirmeni vasiyet ediyorum demiş. Yine karısı ve çocukları da eski soy adında kaldığı için karmaşalar da yaşanmış.

Şimdi yeniden eski adı ve baba soyadına geri dönmek istiyor.

Medeni kanuna göre isim değişikliği yapıldıktan sonra izarar doğuyor ise bunun öğrendiği andan itibaren 1 yıl içerisinde yeniden isim değiştirme davası açabileceği belirtilmiş.

Bu olayımızda müvekkilimin ikinci kez isim değiştirme(daha doğrusu eski ismine dönme) imkanı olabilir mi? İkinci kez isim değiştirme davası olumlu sonuçlanan bir meslektaşımız varsa bu konudaki emsal verirse çok sevinirim.

Şimdiden teşekkürler.

Ben sayın meslektaşlarımın görüşlerine katılmıyorum. Sunulan içtihatlar 2002 ve 2003 yıllarına ait. Söz konusu verilen kararlar döneminde buna engel bir yasa yok idi. Ancak 2006 yılında yürülüğe giren NÜFUS HİZMETLERİ KANUNU ile ikinci kez aynı kaydın düzeltilmesine yasak getirilmiştir.

Madde 36 - (1) Mahkeme kararı ile yapılan kayıt düzeltmelerinde aşağıdaki usullere uyulur:
a) Nüfus kayıtlarına ilişkin düzeltme davaları, düzeltmeyi isteyen şahıslar ile ilgili resmi dairenin göstereceği lüzum üzerine Cumhuriyet savcıları tarafından yerleşim yeri adresinin bulunduğu yerdeki görevli asliye hukuk mahkemesinde açılır. Kayıt düzeltme davaları Cumhuriyet savcısı ve nüfus müdürü veya görevlendireceği nüfus memuru huzuru ile görülür ve karara bağlanır.
b) Aynı konuya ilişkin olarak nüfus kaydının düzeltilmesi davası ancak bir kere açılabilir. Ad değişikliği halinde, nüfus müdürlüğü bu kişinin çocuklarının baba veya ana adına ilişkin kaydı, soyadı değişikliğinde ise eş ve ergin olmayan çocukların soyadını da düzeltir.

Buna ilişkin yeni tarihli bir yargıtay kararı ektedir.

Saygılarımla...,


T.C.
YARGITAY
18. Hukuk Dairesi
2008/1176 Esas
2008/2678 Karar
06.03.2008 tarihli kararında

" Davacı Kadir Süner ile davalı Nüfus Müdürlüğü arasındaki davada Hatay 2. Asliye Hukuk Mahkemesince verilen ve Yargıtay'ca incelenmeksizin kesinleşmiş bulunan 12/7/2007 günlü ve 2007/140-189 sayılı kararın yürürlükteki hukuka aykırı olduğu savıyla Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının 29/1/2008 gün ve hukuk-2008/5715 sayılı yazısıyla kanun yararına temyiz edilerek bozulması istenilmiş olmakla, dosyadaki tüm kağıtlar okunup gereği düşünüldü:
YARGITAY KARARI : Davacı vekili dava dilekçesinde, müvekkilinin nüfus kütüğündeki "Kadir" olan adının "Süleyman" olarak düzeltilmesini istemiştir.
Dosya içindeki davacının nüfus kaydının incelenmesinden, davacının adı Kader iken Hatay 2. Asliye Hukuk Mahkemesinin 9/10/1990 gün 1990/640 esas-552 karar sayılı ilamı ile (hüküm tarihinde ergin olmayan) Kadir olarak değiştirildiği anlaşılmaktadır. 29/4/2006 günlü, 5490 sayılı Nüfus Hizmetler Yasası'nın 36. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendine göre; "Aynı konuya ilişkin olarak nüfus kaydının düzeltilmesi davası ancak bir kere açılabilir." hükmü karşısında davanın reddi gerekirken yukarıda belirtilen Yasa hükmüne aykırı şekilde davanın kabulü doğru görülmemiştir. Bu itibarla yukarıda açıklanan nedenlerle Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün HUMK.nun 427. maddesi gereğince sonuca etkili olmamak kaydıyla kanun yararına BOZULMASINA ve gereği yapılmak üzere kararın bir örneği ile dosyanın yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmesine, 6/3/2008 gününde oybirliği ile karar verildi.