Konu
:
Vekalet Veren Valİ İlden Tayİn Olunca Özel İdare Adina VerdİĞİ Vekaletnamenİn GeÇerlİlİĞİ
Mesajı Okuyun
05-04-2011, 20:11
#
5
Av.Mehmet Saim Dikici
Alıntı:
Yazan
AV. MUSTAFA KAYA
Merhaba Sayın Meslektaşlarım,
İl özel idaresi vekiliyim ve işe başladığımda o dönemde il valimizden aldığım vekaletname ile dava ve icra işlerini takip ediyordum. Ancak şöyle bir sorun ile karşılaştım. Şu anda ilimizde yeni bir vali var ve eskisi ilimizden tayin oldu. Davamın görüldüğü mahkeme hakimi tam davanın karar aşamasına geldiğ bir zamanda benden vekaletnamedeki valinin şu anda ilimiz valisi olmadığını dolayıs ile yetkisi olmayan bir valinin vekaletnamesinin özil idareyi temsil için yeterli olmadığını, yeni valinin il özel idaresi adına yeni bir vekaletname vermesi gerektiğini söyledi. Ben hakime cevaben dedim ki İl özel idaresinin bir tüzel ktişiliği vardır ve tüzel kişilerde devamlılık esastır. Şahıslar ikinci plandadır. Bu yüzden verilen eski vali dönemindeki vekaletname geçerlidir. Ayrıca yeni gelen valimizin de bir azilnamesi yoktur. Ama hakim ısrarla vekaletname verilmesi gerekir dedi ve duruşmada da bunun için süre vereceğini söyledi. Hakim benden eski valilinin vekaletnamesinin geçerliğine dair dayanak ve delil istedi ama ben kendisine sizin dayanağınız nedir dediğimde hakime işin gereği bu dedi. yani o da bir dayanak göstermedi ancak bildiği için bunu özellikle istediğini söyledi. Bu konuda hakimle aynı fikirde olan arkadaşlarımız var mı varsa dayanakları nedir, yardımcı olabilirler mi... Benimle hemfikir olan meslektaşlarımız için ise nasıl ve ne tür bir dayanak gösterebiliriz. Tüm meslektaşlarıma iyi çalışmalar diliyorum.....
Vekaletnamenin verildiği tarihte yetkili olmak kaydıyla verilen vekaletname azil tarihine kadar geçerlidir. Bunun için dayanak istenmesi kadar tuhaf bir şey olamaz. Vekaleti sona erdiren nedenler kanunda yazılıdır. Bunların içinde vekalet verenin görev süresinin dolması yoktur. Sanıyorum BK.397.maddede yer alan "ehliyetin zevali..." cümlesi kafasını karıştırmış olmalı. Orada kastedilen ehliyet, "fiil ehliyetidir." yoksa görev süresinin bitmesi değil!
Alıntı:
I - Sebepleri :
1 – İstifa, azil
Madde 396 – Vekaletten azil ve ondan istifa her zaman caizdir.
Şu kadarki münasip olmayan bir zamanda vekaletten azil veya ondan istifa eden kimse diğerinin zararını zamin olur.
2 – Ölüm , ehliyetsizlik, iflas
Madde 397 – Hilafı mukaveleden veya işin mahiyetinden anlaşılmadıkça vekalet, gerek vekilin gerek müvekkilin ölümüyle ve ehliyetinin zavali veya iflası ile nihayet bulur.
Şu kadarki vekaletin nihayet bulması müvekkilin menfaatlerini tehlikeye koyuyorsa müvekkil veya mirasçısı veya mümessili bizzat işlerini görebilecek hale gelinceye kadar vekil veya mirasçısı veya mümessili vekaleti ifaya devam ile mükelleftirler.
Av.Mehmet Saim Dikici
Üye Kimliği
Av.Mehmet Saim Dikici İsimli Üyeye Özel Mesaj Gönderin
Av.Mehmet Saim Dikici İsimli Üyenin İnternet Sayfası
Av.Mehmet Saim Dikici İsimli Üyenin Tüm Mesajları Arayın