Mesajı Okuyun
Old 04-04-2011, 16:41   #11
av.kadirpolat

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan av. fikri cora
Almış olduğum boşanma davasında taraflar boşanmanın bütün sonuçları üzerinde anlaşmışlar. Ancak, velayet konusunda ayrık bir durum var. Baba yaşları 4 ve 6 olan iki çocuğun velayetini belli bir tarihe kadar anneye veremek istiyor. Belirlenen süre dolduktan sonra velatin kendisinde olmasını istiyor. Protokolde velayeti bu şekilde düzenleye bilirmiyim. Belirlenen süre dolduktan sonra velayetin babaya geçmesi için bu protokolü delil gösterip velayet davası mı açmalıyım.
İlginiz için şimdiden teşekkürler

Velayet altındaki çocukların yararına olarak görülecek her konuda hakim, kamu düzenine uygun şekilde karar verebilir. Bu konuda tarafların anlaşmış olmalarının da çok önemi yoktur.

En bariz örneği, protokolde çocuklar için iştirak nafakası istenmese dahi, ileri de velayet sahibi kişi, boşandığı eşine karşı iştirak nafakası davası açabiliyor.

Bu anlamda, Uluslararası Çocuk hakları sözleşmesinin 10-11 yaş üzerindeki çocuklara "velayet konusunda görüşlerinin sorulması" gerektiği hususu bile dolaylı yönden belirtilmiş ve bu anlamda Yargıtay'ın bir çok kararında da çocukların fikrine psikolog eşliğinde başvurulması yoluna gidilmesinden bile bahsedilmiştir.

Bu anlamda, pinpon topu misali oradan oraya atılacak, tapu kaydı gibi satış vaadinde bulunulacak bir konu değil ise velayet, bu durumda böyle bir süreli velayet ilişkisinin kabul edilmesini düşünmek, amaçlanan sosyo-psikolojik duruma uygun olmamaktadır.

Sonuç olarak, ileride ocuğun şartları, velayetin değişmesini gerektirici nitelikte değil ise, bugün yapılacak velayet konusundaki protokolün, zorlayıcı ve yaptırımı olacağı düşüncesinde değilim.