Mesajı Okuyun
Old 25-03-2011, 21:51   #4
Admin

 
Varsayılan

Alıntı:
Boşa mı kürek çekiyorum
Bana sorarsanız evet boşa kürek çekiyorsunuz, hatta -eğer haber çok yayılmışsa- sadece boşa çekmekle kalmıyor bir de kasırganın tam aksi istikametinde çekiyorsunuz.

İnternete "mal olmuş" ve çok yaygın hale gelmiş bir haberin hiç var olmamışcasına ortadan kaldırılmasını teknik anlamda çok güç, hatta imkansız olarak nitelendiriyorum. (Sadece birkaç siteye dağılmış küçük bir haberse o zaman durum değişir)

Ancak işin teknik yönü bir yana, hukuki anlamda da böyle bir girişimin dayanağı olmadığını (haberler için konuşuyorum, iftira, hakaret vs. içerikler için değil), ayrıca bu çabanın çoğu kez haklı da olamayacağını düşünüyorum. (İkincisi kişisel görüşümdür, kimseyi bağlamaz)

Daha önce başka bir konu içinde arz ettiğim gibi, internetteki sitelerden geçmişe dair bir haberi silme çabası, bu haberi yok etmek için geçmişte basılmış tüm gazeteleri toplatma çabasından farklı değil. Haberin yayınlandığı internet siteleri de haberi yayınlayan gazetelerden farklı değil. Haber "gerçek dışıysa" tekzip hakkınızı kullanmanız her zaman mümkün. Ama haber doğruysa, sadece siz bunun gizlenmesini istiyorsunuz diye bunun dünya yüzündeki bütün bilişim sistemlerinden kökünü kazımaya çalışmanın hukuki dayanağını bulmak pek bir güç olacaktır.

Kaldı ki, "haber değeri" taşıdığı için "haber olmuş" bir olayın kişisel bilgi ve verilerin korunması kapsamında değerlendirilmesi de bence olası değil. Örneğin rüşvet suçundan mahkum olmuş bir kamu görevlisi, bu maddeyi gerekçe gösterip, kendisiyle ilgili haber yapılmasını engelleyebilir mi? Bu nasıl olası değilse, daha önce yapılmış haberin şimdi kayıtlardan çıkarılmasını talep etmek de benim görüşüme göre mümkün olmayacaktır.

Yurtdışında benzer durumlarında, beğenilmeyen içeriği yasaklayan, silen, sansürleyen çözümlere yönelmek yerine, o kişiyle ilgili daha olumlu içeriği öne çıkaran "internet imaj danışmanlığı" çözümleri deneniyor. Somut örnek vermek gerekirse, Hitler mezarından kalkıp, "google'a girince adımı arıyorum, kişilik haklarımı zedeleyen bir sürü olumsuz site çıkıyor!" dese, ona bu siteleri ortadan kaldırmayı önermek yerine, "sen şimdi git çocuk esirgeme kurumuna 1 milyon dolar bağışla, biz bunun haber olarak dağıtımını yapalım, 3 ay sonra "Hitler" kelimesini aradığında, "soykırım", yerine "cömert bağış" ile ilgili siteler önce çıkar diyorlar. İnternetin yapısı düşünüldüğünde, pekçok olayda olumlu içeriği öne çıkarma çabasının, olumsuz içeriği ortadan kaldırma çabasından çok daha kolay olacağı görüşündeyim.