24-03-2011, 23:50
|
|
|
tedbir nafasının arttırılması
merhaba
eşimle aramızdaki boşanma davasının ilk celsesinde karşı dava açarak çocuğum ve kendim için nafaka talebinde bulundum.
duruşma esnasında nafaka talebim hakkında konuşulurken eşim benim üniversite mezunu olduğumu ve çalışabileceğimi söyledi.
halbuki iş başvurularında bulunuyorum, hatta sınavlara giriyorum ama henüz herhangi bir işte çalışmaya başlayamadım. evlilik devam ederken de üniversite mezunu idim ama çalışmıyordum. eşim ailemin yanına beni bıraktı ve evimi terketmişim gibi bana dava açtı. çok kısa bu sürede hem olayın şaşkınlığı hem de psikolojik olarak yıpranmam dolayısıyla iş başvurularımda da henüz olumlu yanıt alamıyorum.
15 aylık çocuğum var. ailemin yanında kalıyorum. eşim çalışıyor ve ailesinin yanında kalıyor(evliliğimizin son döneminde ailesinin yanında kalıyorduk) çocuğumun ve kendimin eşyalarının hepsini geri alamadım.
durumu izah etmeye çalışsam da mahkeme ilk duruşmada benim lehime nafaka vermedi, çocuğum için de aylık 100 tl nafaka verdi. bu miktar geçinmemizi kıt kanaat sağlamamız için fayda vermeyecektir. çocuğumuza beraber bakmak yükümlülüğümüzün olduğunun farkındayım.
buna dair sorularım şunlardır:
1-çocuğuma verilen tedbir nafakasının arttırımı aynı mahkemeden bir sonraki celsede isteyebilir miyim? edemezsem itiraz yolu nasıldır? başka bir dava açmam gerekiyor mu?
2-kendim için tekrar tedbir nafakası talep edebilir miyim? iş başvuru sonuçlarımı filan sunsam mahkemeye, ihtiyacımın ciddiyetini oluşturan nedenleri bir şekilde belgelemeye çalışsam yeni bir talep olarak bakılabilir mi?
3-çocuğa verilen tedbir nafakası miktarı için asgari bir miktar var mıdır? 100 tl gibi bir miktar alışılmış tedbir miktarı mıdır? çocuğumun masraflarını belgelesem durumu değişir mi?
bu konuda yargı kararı koyar mısın.
ilgi ve alakanız için teşekkür ederim, çalışmalarınızda başarılar dilerim.
|