Konu
:
fırtına ile çatının uçması - Bina maliklerinin sorumluluğu
Mesajı Okuyun
20-03-2011, 19:10
#
8
Av.Cengiz Aladağ
Alıntı:
Yazan
Av. Cem Arıcıgil
Üstad Bağımsız olarak aldığım ilk davam yardımcı olduğunuz için teşekkür ederim . Bk 58 Şartlarını incelediğimde 3 Şartı görüyorum.
1- Üçüncü Şahsın Zarara uğramış olması
2- Zarar bir binanın veya diğer bir yapının yapılışındaki bozukluk veya bakımındaki noksanlıktan veya her ikisinden ileri gelmiş olması
3- İlliyet bağı
Olayımızda yapılışındaki bozukluk bakım noksanlığı söz konusu değildir. Çatı daha yeni yaptırılmıştır.Bina maliki olarak beklenmeyen bir fırtınanın düşürdüğünü ispat edersek o gün aynı zamanda afet günü ilan edilmiştir. Birden çok evin çatısı uçmuştur. Sonuçta normal bir rüzgarın tesiriyle uçan bir çatı değildir. Mücbir sebep sonucu illiyet bağı kesilmiştir. Sorumluluk söz konusu olmaz diye düşünüyorum.
Fırtınanın illiyet bağını kesebilecek bir mücbir sebep sayılmayacağı konusunda sayın Admin'e katılıyorum. BK 58 uygulamasında ancak zarar bir başkasının fiili (örneğin, çatıya çıkıp, çatının bağlantılarını kesen/koparan bir 3. kişi) ya da mücbir sebep sayılacak derecede önemli bir doğa olayı (örneğin, o bina çevresindeki tüm binaların çatılarını uçuran bir fırtına) ile oluşmuş ise illiyet bağı kesilir. Diğer tüm durumlarda, bina maliki zararın oluşmaması için tüm özeni gösterdiğini kanıtlasa bile, zarardan sorumludur.
Av.Cengiz Aladağ
Üye Kimliği
Av.Cengiz Aladağ İsimli Üyeye Özel Mesaj Gönderin
Av.Cengiz Aladağ İsimli Üyeye Email Gönderin
Av.Cengiz Aladağ İsimli Üyenin İnternet Sayfası
Av.Cengiz Aladağ İsimli Üyenin Tüm Mesajları Arayın