Mesajı Okuyun
Old 20-03-2011, 18:09   #7
Av.Nevra Öksüz

Sayın Admin,

Alıntı:
Yazan Admin
Sayın Av.Nevra Öksüz,

Sizin ilk alıntıda söylediğinizi arz etmeye çalışıyordum, benim söylediğim size hangi açıdan farklı geldi?

"Kusurunuz" ile kastettiğim, binanın yapım veya bakım veya bakım noksanının da kusursuz sorumluluk ilkesi gereğince malikin sorumluğunda (Bk.58/1) olduğu noktasındaydı.

Yanlış anlamış olabilirim Benim arz etmeye çalıştığım şey, kusursuz sorumluluğa ilişkin diğer maddelerden BK m.55 ve 56'da bir sorumluluk karinesi ve bu sorumluluk karinesinin çürütülmesine ilişkin düzenlemeler mevcut olmasına rağmen BK m.58'de bina malikinin "özen yükümlülüğü" ve bunu ifa etmediğinde sorumlu olacağı şeklinde bir düzenleme yapılmamıştır. Bu meyanda bina malikinin gerekli "tedbirleri" almış olması BK m.58 sorumluluğunda önem arz etmemektedir. Yani örn: bina maliki, ben bütün tedbirleri aldım ve çatıyı da daha yeni yaptırmıştım demesi ve bunu ispatlaması tek başına önemli değildir ve onu sorumluluktan kurtarmaz (Sizin söyleminizi bu şekilde anlamıştım; sanırım yanlış anlamışım ).

Bina maliki ya binanın yapımında bir bozukluk/bakımında noksanlık olmadığını (çatıyı yaptırmış ve çatının yapımında/bakımında noksan olmamasına rağmen çatı uçmuş; yani çatı gerektiği şekilde yapılmış; değilse bina malikinin bakımını geciktirmemesi veya yeni yaptırmış olması anlamında değil...gibi) ya da illiyet bağının kopmuş olduğunu ispatlarsa BK m.58'deki sorumluluktan kurtulabilir demek istedim.

Teşekkürler,

Saygılar...