20-03-2011, 16:57
|
#1
|
|
“Bilgi Edinme Hakkı”ndan Ücret Talep Edilmemeli
Bilgi Vermede Özel Bir Hizmet Yok, Ücret Alınamaz
Verilen hizmet sonrası bilgi almak isteyen tüketiciden ücret talep edilmesi tüketicinin tepkisine neden oldu. Tüketici Platformu Sikayetvar.com uzmanları “Herkesin bilgi edinme hakkı vardır. Bilgi vermede özel bir hizmet yoktur. Bu şekilde alınan ücretin yasal dayanağı yoktur” dedi.
Bankaların, gsm operatörlerin ve ulaşım sektörünün verdikleri hizmet sonrası takibini yapmak isteyen ve bilgi edinmeyi amaçlayan tüketiciden ücret talep etmesi tepkilere neden oldu. Tüketici Platformu Sikayetvar.com uzmanları verilen hizmet sonrası bilgi talebinde bulunan vatandaştan ücret talep edilmesinin 4077 sayılı “Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun” ve 4982 sayılı “Bilgi Edinme Hakkı Kanunu” na aykırı olduğunu belirtti.
“Herkesin Bilgi Edinme Hakkı Vardır”
“Herkesin bilgi edinme hakkı vardır” diyen uzmanlar, gelen şikayetlerde vatandaşların banka, gsm operatörü gibi şirketlerin verdikleri hizmet sonrası bilgi talebinde bulunan vatandaştan ücret talep edilmesinin yasal dayanağının olmadığını kaydetti. Bankaların hesap ekstreleri ve banka hesap kartlarından, gsm operatörlerinin kota sorgulama uygulamalarından ücret talep edildiğini belirterek “ Burada özel bir hizmet yok. Tüketiciye ya da mevduat sahibine kazanç getirici bir katkısı yok. Verilen bir hizmetin takibi sağlanıyor. 4077 sayılı ‘Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’nun 6’ncı maddesine aykırıdır. Çünkü tüketici aleyhine bir ücretlendirmedir. Kanuna göre; satıcı veya sağlayıcının tüketici ile müzakere etmeden tek taraflı olarak sözleşmeye koyduğu, tarafların sözleşmeden doğan hak ve yükümlülüklerinde iyi niyet kuralına aykırı düşecek biçimde tüketici aleyhine dengesizliğe neden olan sözleşme koşulları haksız şarttır. Taraflardan birini tüketicinin oluşturduğu her türlü sözleşmede yer alan haksız şartlar tüketici için bağlayıcı değildir” açıklamasında bulundu.
“Hizmet Hakkında Bilgilendirilmek Para İle Satılamaz”
Sözleşme olmadan böyle bir ücret talep edilmesinin ise yasal dayanağının olmadığını belirten uzmanlar “4982 sayılı ‘Bilgi Edinme Hakkı Kanunu’na göre tarafsızlık ve açıklık ilkelerine uygun olarak kişilerin bilgi edinme hakkı vardır” dedi.Uzmanlar tüketicinin mağdur edildiğinin altını çizerek “Kurum ve kuruluşlar istisnalar dışındaki her türlü bilgi veya belgeyi doğru sonuçlandırmak üzere, gerekli idarî ve teknik tedbirleri almakla yükümlüdürler. Bilgi verme yükümlülüğü olan firmaların verdikleri hizmetler sonrası tüketicinin bilgi isteme hakkını hiçe sayarak bu uygulamadan ücret alması haksızlıktır” diye konuştu.
Tüketiciler Şikayetçi Bilgi Almak İstiyorlar
Sikayetvar.com’a gelen şikayetlerden bazıları ise şöyle:
“Banka olan kredili mevduat hesabımın hesap özeti ekstresini iş yeri adresime 5-6 sefer gönderiyorlardı.Ben de hem internet bankacılığından hem de garanti olsun diye çağrı merkezinden bu ekstrenin artık gelmemesini hatta e-posta adresime gelmesini defalarca istememe rağmen ekstre ne adresime ne de iş yerime geliyor. Bir de bakınca hesap özeti tutarı almış 3 TL.”
“GSM operatörü kota sorgulamada yolladığım mesajların ücretsiz olduğu söylendi fakat faturayı gördüğümde bu mesajlardan ücret alındığını gördüm. Ödediğim mesaj ücretlerinin tarafıma geri ödenmesini istiyorum. “
“Banka hesaplarımı şubeden işletirken banka hesap cüzdanım bitti yenisini verecek olan banka veznedarı ilk sayfaya bilgilerimin yazıcıdan yazılması halinde 5 TL ücretinin olduğunu söyledi inanamadım. Elle hesap numaramı yazdırdım. 1 hafta sonra bugün memnun olduğum müşteri temsilcisine bireysel kredi alacak olan arkadaşıma tavsiye edip bankaya arkadaşımı gönderdim. Giderken 1,250 TL para ve hesap cüzdanımı verdim. Kendi şubem kendi cüzdanım olmasına rağmen tam 5,00 TL ücret alınıp deftere işlenmiş.”
Kaynak : ŞikayetVar Haber
|