Mesajı Okuyun
Old 20-03-2011, 12:35   #5
Av.Nevra Öksüz

Varsayılan Ek bilgi

Sayın Av. Cem Arıcıgil,

Alıntı:
Yazan Av. Cem Arıcıgil
Değerli meslektaşlarım öncelikle iyi geceler diliyorum Saygılarımı ve sevgilerimi iletiyorum. Bu anlatacağım konuda yardımcı olacağınızı ümit ediyorum. Müvekkilim İstanbul'un X ilçesinde bir apartman sahibidir Apartman çatısıda yeni yaptırılmıştır. İstanbul bir gece meydana gelen Fırtınadan dolayı Apartmanın çatısı uçmuş olup bir arabanın üstüne düşmüştür. Araba maddi hasar meydana gelmiş. Araba sahibi ve Sigorta Şirketi tarafımıza maddi tazminat davası açmıştır. Dava halen sürmektedir. Mücbir sebepten dolayı sigorta şirketinin açmış olduğu davanın red edilebilir mi Araç sahibide araçta meydana gelen zararlar için maddi tazminat ve araçta meydana gelen değer kaybı için dava açmış olup aleyhimize sonuçlanabilir mi Benzer konuda davası olan meslektaşlarımızdan bilgi talep ediyorum Saygılarımı Sevgilerimi İletiyorum

Sayın Aladağ'ın da isabetle belirttiği üzere somut olayınızda müvekkilinizin, BK m.58'e göre sorumluluğu söz konusudur. Sayın Aladağ'a teşekkür ederek ben, BK m.58 konusunda genel bir bilgi vermek istedim

BK m.58 sorumluluğundan bahsedebilmek için binada yapılış bozukluğu veya muhafazada kusur (bakım noksanı) bulunmalı ve zarara da işbu yapılış bozukluğu veya bakım noksanı sebep olmuş olmalıdır.
Zararı ve zarara yol açan hususun binadaki yapılış bozukluğu veya binanın bakım noksanı olduğunu ispat yükü davacı mağdurdadır. Yalnız somut olayınızdaki gibi durumlarda (binanın çatısının uçup davacının arabasının üzerine düşerek zarar vermesi olayında) zarara yol açan hususun müvekkilinizin binasındaki yapılış bozukluğu veya bakım noksanından husule geldiği kabul edilir ve bu durumda bu hususun aksini ispat yüükü davalı maliktedir.

Şayet husule gelen zarar, binanın yapılış bozukluğundan veya bakım noksanından kaynaklanmıyorsa BK m.58 sorumluluğundan bahsedilemeyecektir. Davalı, binada yapılış bozukluğu veya bakım noksanı bulunmadığını veya yapılış bozukluğu veya bakım noksanı olsa bile zararın bundan husule gelmediğini; başka bir deyişle illiyet bağının olmadığını veya illiyet bağının araya giren başka bir sebeple kesildiğini ispatla sorumluluktan kurtulabilecektir. Somut olayınızda malik, beklenmeyen bir fırtınanın çatıyı düşürdüğünü ispat ederse binada bir yapılış bozukluğu veya bakım noksanı bulunsa dahi zararın bundan ileri gelmediği ve illiyet bağının mücbir sebep sonucu kesildiği ve böylece BK m.58 için aranan şartın da bulunmadığı ispat edilmiş olur. Lakin bu fırtınanın mücbir sebep sayılıp sayılmayacağı her olayın özelliğine göre değişir ve şahsi fikrim İstanbul'daki bahsettiğiniz fırtınanın -kuvvetle muhtemel- mücbir sebep olarak kabul edilmeyeceği yönündedir. Bahsettiğiniz fırtınanın şiddeti İstanbul için normal midir? Örn: bazı dağlık bölgelerde kasırga dahi mücbir sebep kabul edilmez...

Bina veya yapının birden çok maliki varsa bu kişiler zarardan, iştirak halinde mülkiyette müteselsil olarak, müşterek mülkiyette payları oranında sorumludurlar. Apartman dediğiniz için ve çatı da ortak yerlerden olduğu için somut olayınıza göre değerlendirmenizi öneririm.

BK m.58, kusursuz sorumluluk hali olduğu için malik, kusursuz olduğunu ispatla sorumluluktan kurtulamaz.

Şartları varsa BK m.43-44 uygulanabilir.

Zarar ve zarar veren bina veya yapının malikinin öğrenilmesi tarihinden itibaren BK m.60 uyarınca 1 yıllık zamanaşımına tabi bir davadır.

Zarar görene karşı birlikte ve farklı sebeplerle sorumluluk halini düzenleyen BK m.51'e uygun durumlarda BK m.51'e göre rücu mümkünse de; zarar görene karşı sorumluluğu olmayan; fakat malikin tazminat ödemekle yükümlü olmasına yol açan kimselere rücuu malikle bu kişi arasındaki ilişkiden mütevellit olabileceğinden BK m.58/2 ile rücu konusunda özel düzenleme getirilmiştir.

Sonradan eklenen not: Cevabımı yazarken Sayın Admin'in eklediği cevabı görmemiştim BK m.58 bir kusursuz sorumluluk hali olduğu ve BK m.55-56 dan farklı olarak fiili hakimiyet ve buna bağlı gerekli tedbirleri almada özen gösterme esasına dayanmayan bir düzenleme olduğu için Sayın Admin'in "...yapım ve bakım konusunda bir kusurunuz olup olmadığı..."konusundaki görüşüne katılmıyorum...

Saygılar...