19-03-2011, 12:15
|
|
|
Sigortasız İşçi Çalıştırma
A basit usule tabi olarak bir dükkan işletmektedir. B, A'nın yanında kalfa olarak 3 yıldır çalışmaktadır. B, 2011 yılı Ocak ayında, resmi bir makama verdiği yazılı belgede '' ben A nın yanında 2007 yılından beri kalfa olarak çalışmaktayım '' demiş ve bu belgenin altını imzalamıştır.
A, B'nin sigorta primini 1 ay yatırmış geri kalan, 3 sene içerisinde ise hiç prim yatırmamıştır.
A'yı ve B'yi tanımayan duyarlı vatandaş C ise, A sigortasız işi çalıştırıyor diyerek sigortaya şikayette bulunmuştur.
Sorum şu :
1 - ) B şikayet üzerine verdiği ifadesinde,(A yı korumak için) A nın yanında çalışmıyorum ona son bir haftadır işlerinde yardım ediyorum demiştir. B'nin, resmi bir makama verdiği '' ben A nın yanında 2007 yılından beri kalfa olarak çalışmaktayım '' şeklindeki yazılı beyanı A 'nın ceza alması için yeterli midir.?
2 - ) B, ''ben A'nın yanında kendi rızamla sigortasız çalışıyorum, A dan şikayetçi değilim'' dese A yine de ceza alır mı?
3 - ) A, B nin sigorta kaydını yaptırmış ve sadece bir aylık primi yatırmışsa geri kalan 3 yıllık primi yatırmadığı için A yine de sigortasız işçi çalıştırmaktan ceza alır mı?
Saygılarımla.
|