Mesajı Okuyun
Old 16-03-2011, 15:29   #24
Av.Ömer Güntay

Sn.Admin,

Farklı bir pencere açan mesajınız için teşekkür ediyorum.

Ben, Avukatlık Yasası'nın ilgili bendinin maksad ve muradının ve uygulama alanının belirttiğiniz şekilde olmadığı düşüncesindeyim.

Bu bentle genel olarak başvuran kişinin (stajyer, hakim, savcı, öğr.üyesi...) kim olursa olsun, genel ve vasati ahlak kaidelerine aykırı bir yaşam sürmesi, tutum ve davranışlarının avukatlık vakarına uygun olmaması kastedilmektedir.

Yoksa, red nedenlerinin tesbiti müşkül ve çok tartışmalı olacak şekilde, "vakti zamanında avukatlara nasıl davranıyordu" cümlesinden ele alınması ve uygulanması doğru ve isabetli olmaz.

Barolar hukuk kurumudur ve bend'e bu içerik ve işlevin verilmesi, hiç şüphe yok başvuruların değerlendirilme ölçütlerini salt hukukilikten, yerindeliğe ve öznelliğe (belki bir ölçüde siyasallığa) doğru kaydıracaktır.

Zaman içinde Anayasal ve yasal bir haktan yararlanma alanını daraltan çok tartışmalı red sonuçları ile de karşılaşılabilir. Bu topyekun hukuk camiası aleyhinedir.

Başvuruların da belirttiğim zaviyeden ele alınması hukuk mesleklerini icra eden kişi ve zümreleri (avukatlar, hakim ve savcılar vs.) daha da yakınlaştırır ve pekiştirir.

Aksi kabul ve uygulama, yani avukatlığa başvuran savcı ve yargıçların bu bent dayanak alınarak vetolanması, kendilerine intikamcı, oportünist ve rövanşist bir algı ile davranıldığı intıbaı bırakacaktır.

Bunun mevcut yakınma ve sorunların giderilmesine yararı dokunmayacağının sizin de kabulünüzde olacağını düşünüyorum.

Saygılarımla.