Mesajı Okuyun
Old 15-03-2011, 12:56   #1
avukat666

Varsayılan kasko poliçesinden kaynaklı alacak

Syn. Meslektaşlarım;

Benim sizlerden görüş almak istediğim konu, bir sigorta şirketinin vekilliğini yapmaktayım. Yani henüz yeni başladım, dolayısıyla pek bir bilgim yok bu konularla ilgili. Şirketin hesaplarını incelediğimde geçmişten gelen ve kasko poliçelerinden doğan alacaklarının olduğunu gördüm. Bazıları şirket araçlarıyla iligli bazıları da şahısların araçlarıyla ilgili. İncelediğim hesaplarda poliçe bedellerinin bir kısmı ya da tamamı ödenmemiş ve alacak olarak kayıtlı duruyor. Hesaplar 2008 den 2009 yılına kadar olan poliçelere ait. Bu arada şirketin eski avukatı 2008 yılında borçlulara mutabakat mektubu göndermiş postaneden iadeli taahhütlü ancak hiçbirine cevap gelmemiş.
Şimdi benim burada sizlere sormak istediğim şeyler şunlar:
1- 10.01.2008 - 10.01.2009 tarihleri arasında geçerli olmak üzere düzenlenen poliçe için hangi tarihten itibaren faiz isteyeceğim?
2- İsteyeceğim faiz oranı yasal faiz mi yoksa ticari faiz mi olacak? (karşı tarafların bir kısmının şirket bir kısmının şahıs olduğunu da göz önüne alırsak)
3- Poliçe tarihleri bitmeden bazı araçların satışları yapıldığı için bir kısım müşterinin sigorta şirketi tarafından geri ödemeleri hesaplanmış, ve söz konusu poliçe bedellerinden geri ödeme bedelleri düşülünce bakiye kalan kısımdan dolayı şirketin alacağı ortaya çıkmıştır. Bu durumda da yine poliçe sebep gösterilerek takip yapılabilir mi?
4- Yoksa hepsini bir kenara bırakarak cari hesap alacağı olarak takip mi açmalı ya da ihtarname gönderildikten sonra muaccel hale gelmesini mi beklemeli o şekilde mi takip yapılmalı?

Değerli cevap ve görüşlerinizi beklemekteyim. İyi günler, iyi çalışmalar diliyorum.