Mesajı Okuyun
Old 14-03-2011, 20:42   #2
Av.Ufuk Bozoğlu

 
Varsayılan

Sayın Katılımcı,

Şu an eşinize karşı boşanma isteminiz olmadan sadece NAFAKA davası açabilirsiniz. Eşinizin, sizin ve çocuğu için yapması gereken katkıyı aile mahkemesi hakimi parasal olarak belirleyecektir.

Ayrıca ayrı yaşadığınız için çocuğunuzun velayetinin de tedbiren size verilmesini talep edebilirsiniz.

Davada evden atıldığınızı ve şiddet gördüğünüzü kanıtlamalısınız. En yakın akrabalarınızın, arkadaşlarınızın, komşularınızın tanıklığından ve her tür delilden yararlanabilirsiniz.

Bunun dışında;

Boşanma davası açabilirsiniz.

Boşanmaya neden olan olaylarda eşinizin KUSURLU olduğunu ispatlayarak boşanmayı sağlayabilirsiniz. Şidddet uyguladığını tanık beyanları ile kanıtlayabilirsiniz. Ayrı yaşamak zorunda bırakıldığınızı yine her tür delille kanıtlayabilirsiniz.

Boşanma davası içinde, velayet, çocuğunuz ve kendiniz için nafaka ve nafakaların boşanmadan sonra da devam etmesini isteyebilirsiniz.

Maddi tazminat talep edebilirsiniz. Boşanma ile mevcut ve beklenen menfaatleriniz zarar göreceği için verilirler.

Manevi tazminat talep edebilirsiniz. Kişilik haklarınızın zarar görmüş olması gerekir. Şiddet görmek, aldatılmak, hakaret manevi tazminat nedenidir.

2002 sonrası evlilik birlği içinde karşılığını ödeyerek aldığınız mallar edinilmiş maldır. Varsa bu mallar için edinilmiş mal rejiminin tasfiyesi ve tasfiye payı alacağı davası açabilirsiniz.

Çekilen kredinin borçlusu olarak ödemek zorunda olan da sizsiniz.

Anlaşmalı boşanma protokolü yapma olanağı var ise, borçtan eşinizin de sorumlu olması maddesi eklenebilir. Bu halde de bankaya karşı sorumluluğunuz devam eder ancak eşinize karşı icra takibi yapama ve alacağınızı alma hakkını elde edebilirsiniz.

Hükmedilebilecek nafaka ve tazminatlarıın tahsili İCRA TAKİBİ ile mümkündür. Yapılan icra takibine rağmen nafaka ödememek ise suçtur.

Halen size karşı tehdidi şiddet içeren davranışları varsa ailenin korunmasına yönelik kanun kapsamında en yakın aile mahkemesinden tedbir kararları alınmasını isteyebilirsiniz.(Size ve çocuğunuza, bulunduğunuz adreslere yaklaşmaması, telefonla aramaması, varsa silahını vs.. bırakması, şiddet içeren davranışlarına son vermesi gibi.) Bu kararlara uymazsa hakkında ceza davası açılacaktır.

Yine savcılığa da suç duyurusnda bulunabilirsiniz.

Sayın Katılımcı,

Haklarınız oldukça çeşitlidir. Zarar görmemek için bir meslektaşımızla birlikte hareket etmenizde yarar vardır.

Profesyonel destek almaktan kaçınmayınız.

Saygılar.