Mesajı Okuyun
Old 07-03-2011, 19:45   #1
AV.ELFTSDMR

 
Varsayılan Kiraya verenin kiralananın ayıplarından sorumluluğu

Merhaba;
6098 sayılı borçlar kanunu
MADDE 305- Kiralanan sonradan ayıplı duruma gelirse kiracı, kiraya verenden ayıpların giderilmesini veya kira bedelinden ayıpla orantılı bir indirim yapılmasını ya da zararının giderilmesini isteyebilir. Ancak, zararın giderilmesi istemi diğer seçimlik hakların kullanılmasını önlemez.
Bana danışılan olayda evin pencereleri kullanılmaz hale gelmez eskimiş soğuk havayı geçirmeye başlamış yaklaşık 15 20 senedir aynı evde kiracılar ve eve herhangi bir bakım yapılmamış ev sahibi tarafından.Müvekkillerim pencerelerin tamirini talep ediyorlar.Anladığım kadarıyla olayımızda ki masraf zorunlu yapılması gereken masraftır ve ev sahıbının yapması gerekir.Ev sahibi yaptırmıyorum çıkın evimden memnun değilseniz tarzında konuşmuş sanırım.bu durumda bızım yapabıleceğimiz bir şey var mı? Haklarımız nelerdir?

MADDE 306- Kiracı, kiraya verenden kiralanandaki ayıbın uygun bir sürede giderilmesini isteyebilir; bu sürede ayıp giderilmezse kiracı, ayıbı kiraya veren hesabına gidertebilir ve bundan doğan alacağını kira bedelinden indirebilir veya kiralananın ayıpsız bir benzeri ile değiştirilmesini isteyebilir.
Ayıbın, kiralananın öngörülen kullanıma elverişliliğini ortadan kaldırması ya da önemli ölçüde engellemesi ve verilen sürede giderilmemesi hâlinde kiracı, sözleşmeyi feshedebilir.
Kiraya veren, kiralanandaki ayıbı gidermek yerine, uygun bir süre içinde ayıpsız benzeriyle değiştirebilir.
Kiraya veren, kiracıya aynı malın ayıpsız bir benzerini hemen vererek ve uğradığı zararın tamamını gidererek, onun seçimlik haklarını kullanmasını önleyebilir.

ev sahibine karşı sözlü olarak mı yoksa yazılı bir şekilde mi ayıbın gıderılmesını isteyelim?
ev sahibinin evden çıkın deme hakkı var mı? varsa kiracının buna karşı hakları nelerdir?
teşekkür ederim kolay gelsin hepimize