Mesajı Okuyun
Old 24-02-2011, 10:49   #4
Av.Kaan

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Av.Cananztrk
Yanıtınız için teşekkür ederim.Bununla ilgili bir yargıtay kararı biliyormusunuz?

Mesajınızı geç gördüm.

Eser sözleşmeleri ya da kat karşılığı inş. sözleşmeleri Borçlar Kanunu hükümlerine tabidir.

Sizin olayınızda, inşaat ruhsatsız olarak yapılmış. Bu durumda şayet ruhsat alınması mümkün olmayan bir inşaat ise sözleşmenin konusu imkansız/hukuka aykırı olduğundan geçersizdir. Geçersiz bir sözleşmenin feshi değil ancak geçersizliği öne sürülebilir.

Şayet, ruhsat alınması mümkün olan bir inşaat olup da sadece ruhsat alınmamışsa sözleşme geçerlidir, ancak ruhsatı almakla yükümlü olan kişi sözleşmeye aykırı davranış sergilemiş olur ki, bu da sözleşmenin feshi sebebi olur.

Sözleşme geçersiz de olsa fesih de olsa sonuç itibariyle değişen pek bir şey yoktur. Sonuçta yüklenici belirli bir imalat yapmıştır. İşte burda önemli olan husus, şayet o imalat arsa sahibi için ekonomik bir değer atfediyorsa yüklenici bu imalatın bedelini isteyebilir. Örneğin, ruhsata bağlanması mümkün bir yer ise, yüklenicinin yaptığı imalat arsa sahibi için ekonomik değer taşır. Arsa sahibi ruhsatı alır ve imalata kalan yerden devam eder/ettirir. İşte bu durumda arsa sahibi sebepsiz zenginleşmiş olur. Bu sebeple yüklenici imalat bedelini isteyebilir.

Ancak, ruhsat alınması mümkün olmayan yerde yapılan imalat ise inşaat yıkılmak zorunda olduğundan arsa sahibi için ekonomik değer atfetmez. Bu durumda yüklenici imalat bedeli isteyemez.

Şayet şu soruları cevaplarsanız daha sağlıklı cevaplar verebilirim.
1. Taraflar arasında imzalanan sözleşme kat karşılığı inşaat sözleşmesi midir? Eser sözleşmesi midir? Arsa sahibi inşaatın karşılığında daire mi verecekti, yoksa ücret mi? Arsa sahibi herhangi bir ödemede bulundu mu?
2. Bu sözleşme noterden düzenlenme mi onaylama mı olarak yapıldı ya da haricen mi yapıldı?
3. Sözleşmeye göre ruhsat ne zaman kim tarafından alınacaktı? Bu konuda sözleşmede hüküm var mı?
4. Belediye inşaatı ruhsatı olmadığından mı mühürledi, yoksa ruhsat alınması mümkün olmayan yerde yapılan inşaat sebebiyle mi mühürledi? Eğer ikinci şık ise Müvekkiliniz 3 yıl sonra nasıl ruhsat aldı? Örneğin imar planında mı değişiklik oldu?
5. Yıkım kararı üzerine fiziken yıkım işlemi yapılmadı değil mi?
6. Yıkılmadı ise mevcut imalat müvekkilinizin işine yarıyor mu?