Mesajı Okuyun
Old 06-12-2006, 15:52   #9
Admin

 
Varsayılan

Alıntı:
banka mağdurları bir dernek kurmuşlar
Tabir sizin değil, onların tabiridir mutlaka ama ben gene de itiraz hakkımı kullanacağım: Onları mağdur eden banka değil, dolayısıyla onlar da "banka mağduru" değil, olsa olsa "internet bankacılığı mağdurları" olabilirler!

Bu arada ben banka avukatı da değilim veya herhangi bir bankayla da hiçbir bağlantım yok. Ancak internet dolandırıcılıklarıyla ilgili bankalar çok haksız olarak itham edildiğinden, kamuoyunun bu şekilde yanlış bilinçlendirilmesine karşıyım. Kişinin hiçbir bilgisi olmadan, vites nedir, fren hangisidir bilmeden direksiyona geçip, sonra da kaza yaptığında araba üreticisi firmaya dava açmasına benzetiyorum bu durumu. Veya köyden şehre inip, kendisine Galata köprüsünü satan Sülün Osman'a kızıp, köprüyü inşa edenlerden parasını tahsil etmek isteyenlere..

İnternete bağlanan herkes, bilgisayarının (ve kendisinin!) güvenliğini sağlamakla sorumludur. Bu güvenliği sağlayamayan ve mağdur olanlar ilk etapta suçu asıl faillerde (yani dolandırıcılık eylemini gerçekleştirenlerde), sonra kendilerinde, daha sonra bilgisayarın güvenliğini zedeleyen diğer unsurlarda (mesela güvenilmez işletim sistemi üreten yazılım firmalarında) arayabilirler ama suçun aranacağı son yer banka sistemi veya servis sağlayıcı firma (Türk Telekom, vs.) olabilir.

Konuyla ilgili ulusal mevzuatlarında özel düzenlemeler yapan tüm ülkelerin konuya yaklaşımı ve bu ulusal mevzuatlara kaynak teşkil eden uluslararası tüm hukuki düzenlemeler ve metinler bu şekildedir. Örneğin pek çok ülkenin mevzuatına kaynak teşkil eden Birleşmiş Milletler Ticaret Komisyonunun Uluslararası Para Transferine dair Model yasası (13. bölüm), ondan esinlenen ve daha geniş kabul gören Birleşmiş Milletler Elektronik Ticaret Model Yasası (BMETMY) 1, 2, 3 ve 13/3a maddeleri hep bu yorumun hukuki dayanaklarını oluşturmaktadır.

Arabanızın anahtarını kaybederseniz ve arabanız çalınırsa, muhatabınız arabanızı çalan hırsızdır, arabayı üreten firma değil. İnternet bankacılığı şifrenizi kaybederseniz, ve hesabınıza girilirse, muhatabınız hesabınıza giren kişidir, banka değil.

Sistemler ne kadar sorunsuz kurulursa kurulsun, şifresini kaybeden kişilerin hatası sorunsuz sistemi kuran kuruluşa çıkarılırsa, dünya üzerinde hiçbir elektronik işlem yapılamaz ve elektronik ticaret felce uğrar.

Not : Mesajım elbette sorunun banka sisteminde olduğu istisnai durumlar için yazılmamıştır ama bu gerçekten çok büyük bir istisnai durum.