|
|
|
|
Madde gerekçesi şöyle imiş:
Birinci fıkradaki suç, “Yapı" ruhsatiyesi alınmadan veya ruhsata aykırı olarak “Bina" yapmak veya yaptırmakla oluşur. Böylece, sadece binayı inşa eden yüklenici, taşeron, usta veya kalfa değil; inşaatın sahibi de, bu suçtan dolayı fail olarak sorumlu tutulacaktır. Ayrıca, bu tür inşa faaliyetlerine kontrol ve denetim hizmeti veren teknik kişiler de bu suçtan dolayı fail sıfa*tıyla cezalandırılacaktır.
Anladığım kadarı ile yapıyı yapanlardan bu inşaatın kaçak olduğunu bilen,bilmesi gereken ya da bilebilecek olan kişilerin hepsi sanık olabiliyor.
|
|
 |
|
 |
|
Benim müvekkilim somut olayda yapıyı yapan değil sadece alım satım sözleşmesi mucibince hazır beton veren konumundadır.Ayrıca ruhsatsız inşaata beton satsa bile bu işletmenin ruhsatlı olup olmadığını inceleme ve denetleme görevi yoktur.Bu durumda işyerinin ruhsatsız olduğunu bilme imkanıda yoktur.Bu yükümlülük belediye, valilik gibi kamu kurumlarına aittir.Aksi halde müvekkilimin denetleme ve inceleme görevi yasalar mucibince olmamamasına rağmen cazalandırılması halinde verilen karar anayasaya aykırılık teşkil eder.Zira bu resmen angaryadır.