15-02-2011, 22:16
|
#3
|
|
Sevgili Meslekdaşlarım;
TMK Madde 732. ( 659 ) - Paylı mülkiyette bir paydaşın taşınmaz üzerindeki payını tamamen veya kısmen üçüncü kişiye satması halinde, diğer paydaşlar önalım hakkını kullanabilirler. ( TMK Md 688, 708 )
Sadece müşterek mülkiyete konu taşınmazlarda şufa hakkının söz konusu olacağı anlaşılmaktadır.
TMK Madde 733- Cebri artırmayla satışlarda önalım hakkı kullanılamaz.
Yapılan satış, alıcı veya satıcı tarafından diğer paydaşlara noter aracılığıyla bildirilir.
Önalım hakkı, satışın hak sahibine bildirildiği tarihin üzerinden üç ay ve her halde satışın üzerinden iki yıl geçmekle düşer.
Maddede önalım hakkının, paylı mülkiyetteki payın, pay sahibinin iradi satışlarında kullanılabileceği vurgulanmış, bu satış pay sahibinin kendi serbest iradesine dayanmıyor, cebri arttırmaya dayanıyorsa önalım hakkının kullanılamayacağı öngörülmüştür.
Maddenin üçüncü fıkrası satışın alıcı ya da satıcı tarafından diğer paydaşlara bildirilmesi yükümü getirmiştir. Burada diğer paydaşa NOTER KANALI İLE BİLDİRİM YAPILMASI ŞARTTIR. BU BİLDİRİM YAPILMADI İSE 3 AYLIK HAK DÜŞÜRÜCÜ SÜRE DE BAŞLAMAZ. Ancak satıştan itibaren işleyecek 2 yıllık süre işler.
Buna göre: Zehra Noterden devraldığı hisseden sonra 2 ayrı hisse daha devralarak 2000 yılında tapuda bunları tescil ettirdiğine göre, 2000 yılında devrolan hisseler için şufa davası açma hakkı düşer çünkü devirden itibaren 2 yıllık hak düşürücü süre geçmiştir. Şufa hakkının 2010 yılında doğduğu söylenemz (zira kanun açık devir tarihi+2 yıl.)
Dolayısı ile noterde 1998 yılında devredilip 2010 yılında hükmen Zehra üstüne tescil olan hisse bakımından ise hak düşürücü sürenin geçmediğini varsaysak ve devrin 2010 yılında gerçekleştiğini varsaysak dahi o tarihte zaten ortak sayılan Zehraya karşı şufa davası açılamaz. Zehranın pasif husumet ehliyeti yoktur. Öte yandan bencenoterden yapılan satış vaadi sözleşmesi taşınmazın mülkiyetini nakle yeterli olup, icbar davası bu sözleşmenin geçerli olduğunu tespit ederek bu sözleşme uyarınca hissenin Zehra ya tescline karar verildiğine göre bu hisse bakımından devir tarihi 1998 sayılmalıdır.Bu halde de yine 2 yıllık hak düşürücü süre dolmuş olur. Yani her ihtimalde şufa davasının reddi kuvvetle muhtemeldir.
Saygılarımla..
|