Mesajı Okuyun
Old 15-02-2011, 21:03   #4
Av.Bülent Özkan

 
Varsayılan

İntifa hakkının terkini şartları kanunda sayılıdır. Olayınızda intifa hakkı tapuda tescilli olup herkese karşı ileri sürülebilir, intifa hakkı sahibi taşınmazı ölene değin tek başına kullanma hakkına sahiptir.

Varisler intifa hakkının 3/4'ü bizimdir diyemezler, intifa hakkı bu şekilde bölünmez.

Bir tasarrufun saklı payı ihlal edebilmesi için ortada bir kazandırma olması lazım. Daha açık anlatım ile bir malın terekeden çıkması lazım. Sizin olayınızda taşınmaz halen tereke içinde duruyor sadece üzerinde intifa var. Dolayısı ile saklı pay ihlali var denilemez.

Müvekkilleriniz bu kişi ile birlikte oturamayacakları gibi kendisinden kira-ecrimisil vesaire de isteyemezler. Zaten bu kişi bir hakka dayalı olarak (intifa) taşınmazda oturduğundan ortada işgal (ecrimisil bakımından) yoktur, bu kişinin murisle arasında kira ilişkisi de olmadığından aylık kira bedeli de talep edilemez.

Uygulamada murisin çıplak mülkiyeti muhafaza ederek intifa hakkını bir başkasına devrettiği çok görülür böyle yapılmasının sebebi de zaten intifa hakkı sahibini ileride varislerce açılacak davalara muhatap etmemektir.

Saygılarımla..