Mesajı Okuyun
Old 14-02-2011, 16:49   #13
Engin Özoğul

Benzer durum benim de başıma gelmişti.

Staj yaptığım süre içinde tecil işlemleri için başvurmamıştım. Staj bittikten sonra yüksek lisans kaydı için askerlik durum belgesi almaya gittiğimde bakaya kaldığımı söyleyip durumu savcılığa bildirdiler. Sonrasında da dava açıldı.

Talimatla alınan sorguda "stajyerlere tecil imkanı tanındığını, bu prosedürün Baro tarafından otomatik olarak işletildiğini sandığımı ancak başvuru üzerine işletildiğini sonradan öğrendiğimi, yasal bir imkanım varken sırf yazılı başvurmadığım için suç işlediğimin kabul edilmemesi gerektiğini yani suç işleme kastımın bulunmadığını, eğer askere gitmemek maksadıyla bir çaba içine girecek olsam son yoklamamı yaptırmayacağımı oysa yaptırdığımı" söyleyip beraat istedim.

Memleketimde görev yapan Bayburt Sulh Ceza Mahkemesi hakimi, beyanlarımı kafi görerek beraat kararı verdi. Gerekçeyi karara bakıp bilahare yazarım.

Bakaya kalma suçunda hakimin o günkü psikolojisi en belirleyici etken diye düşünüyorum. Suç işleme kastınızın olmadığı gerekçesine dayanarak beraat kararı alınması, benim ve birçok arkadaşın başından geçtiği üzere, mümkün. Ancak başka bir hakim suçun manevi unsurunun varlığı-yokluğu böyle bir şey değildir tipe uygun eylemi bilerek ve isteyerek gerçekleştirmek yeterlidir, suç işlemeyi isteyip istemediğin beni ilgilendirmez deyip ceza da verebilir.